Scriitorul american Philip Roth este cistigatorul celei de-a patra editii a prestigiosului Man Booker International Prize. Man Booker International Prize, care se acorda o data la doi ani, consta intr-un cec in valoare de 60.000 de lire sterline si este considerat versiunea internationala a celui mai prestigios premiu literar britanic – Man Booker Prize. La inceputul lunii iunie, in colectia „Biblioteca Polirom”, va aparea editia in limba romana a celui mai recent roman al lui Philip Roth, Nemesis, in traducerea din limba engleza a lui Radu Pavel Gheo, informeaza editura.

Scriitorul american Philip RothFoto: Polirom

Laureatii din anii precedenti au fost Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) si Ismail Kadare, scriitorul albanez care a cistigat acest premiu in 2005, la editia inaugurala.

Philip Roth este unul dintre marii scriitori americani ai ultimului secol.

In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002 Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii, lui John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow. A cistigat de doua ori National Book Award, PEN/Faulkner Award si National Book Critics Circle Award. In 2005, Complotul impotriva Americii a primit premiul Societatii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric exceptional pe tema Americii anilor 2003-2004” si a fost declarata cea mai buna carte a anului de catre New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek si numeroase alte publicatii periodice. In Marea Britanie, Complotul impotriva Americii a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth devine primul scriitor din traditia de patruzeci si noua de ani a acestui premiu care il cistiga pentru a doua oara. Philip Roth este, de asemenea, cel de-al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013.

Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth, ce va apare la inceputul lunii iunie la Polirom, relateaza istoria dramatica a lui Bucky Cantor, profesor de sport si supraveghetor de teren de joaca in Newark. in anul 1944, in oras izbucneste o epidemie de poliomielita care ucide sau schilodeste sute de copii. Bucky Cantor se straduieste din rasputeri sa opreasca asaltul ucigas al bolii, dar eforturile lui par inutile. Criza morala a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuata de faptul ca a fost declarat inapt pentru armata, in timp ce prietenii sai cei mai buni lupta pe front in al Doilea Razboi Mondial.

Stors de puteri dupa eforturile facute pentru a impiedica raspindirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, sa fuga din oras intr-o tabara din munti, unde boala si moartea nu ii pot ajunge, si miniat impotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fara aparare, onestul Bucky Cantor se trezeste pus intr-o dilema morala teribila: orice ar face, risca sa regrete amarnic.

De acelasi autor, in colectia „Biblioteca Polirom” au aparut: Povestea lui Orisice (2007), Sinul (2006), Complotul impotriva Americii (2006), Complotul lui Portnoy (2005, 2011), M-am maritat cu un comunist (2004), Pata umana (2003), Operatiunea Shylock (2008), Viata mea de barbat (2008), Indignare (2008), Pastorala americana (2009), Fantoma iese din scena (2010), Umilirea (2010).