Ajuns la a 4-a ediţie, Festivalul Culturii Române la Cracovia incepe miercuri, 18 mai. Dacă în anii trecuţi formula FCR fusese structurată în jurul a câtorva evenimente de mare anvergură din domenii culturale diferite, anul acesta ICR-Varşovia, organizatorul festivalului, propune publicului cracovian o sărbătoare a muzicii româneşti.

FCR începe miercuri, 18 mai 2011, la Teatrul Groteska cu spectacolul Insula, născut din colaborarea Adei Milea cu celebrul violonist şi compozitor Alexander Bălănescu. Spectacolul este o adaptare a piesei lui Gellu Naum, având la bază povestea lui Robinson Crusoe reinterpretată ca metaforă a iluziei independenţei şi libertăţii, a nelegării de oameni şi lucruri, o reinterpretare a “mulţimii de singuri” din aglomerările urbane. Joi, 19 mai, clubul Alchemia din cartierul evreiesc Kazimierz, unul din locurile devenite de referinţă pentru festivalurile organizate de ICR-Varşovia în ultimii ani, găzduieşte proiectul Pericol, un colaj video construit muzical marca Matze (Cristi Stanciu), DJ Rolf (Rolf Onoicenco) şi VJ Tom (Tom Brânduş). Proiectul ne readuce în faţa micului ecran într-o manieră inedită, îmbinând fragmente audio şi video din filme poloneze şi internaţionale mixate cu material în limba română.

Weekend-ul românesc la Cracovia începe la Centrul Cultural Rotunda cu concertul Zdob şi Zdub, un crossover muzical care nu mai are nevoie de nici o prezentare, într-un show live spectaculos care îmbină hardcore-ul şi folclorul românesc şi moldovenesc, aşteptat deja cu mult interes de fanii cracovieni ai formaţiei. Sâmbăta începe în ritm de jazz la Jazz Faust Café împreună cu Bucureşti Bazar (Maria Răducanu, Krister Jonsson şi Pedro Negrescu), într-o evocare a Bucureştilor de altădată de la Anton Pann la Jean Moscopol, Maria Tănase şi Gică Petrescu şi continuă pe ritmuri balcanice şi româneşti cu DJ Rolf la clubul Piękny Pies, un alt punct obligatoriu pe harta FCR unde, pentru al treilea an consecutiv, se anunţă o noapte albă şi fierbinte. Ultima seară a festivalului, duminică, 22 mai, este dedicată romanţei, vodevilului şi tangoului, alături de Maria Răducanu şi Maxim Belciug la Sinagoga Kupa.

Proiectul Festivalului Culturii Române la Cracovia a luat naştere în anul 2008, la un an şi jumătate de la deschiderea ICR în capitala poloneză, propunându-şi să facă din cultura română o prezenţă permanentă în peisajul unuia dintre oraşele poloneze cel mai efervescente şi mai ofertante din punct de vedere cultural. FCR a fost încă de la prima ediţie un demers ambiţios care s-a adresat celor mai largi categorii de public şi a încercat să recreeze o imagine a culturii române în formele sale cele mai diverse şi mai atrăgătoare. Festivalul a devenit deja un punct de referinţă al primăverilor culturale cracoviene.