Sub titlul 'Paganini - înger sau demon?', Alexandru Tomescu propune melomanilor un program inedit - Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară. Potrivit Orchestrelor şi Corurilor Radio, cele 24 de capricii vor fi însoţite de proiecţii video care completează atmosfera şi încearcă să redea bolile teribile ce l-au chinuit pe compozitor în acea perioadă. Recitalul violonistului Alexandru Tomescu este programat joi seară, la Sala Radio si face parte din Turneul Stradivarius.

Violonistul Alexandru TomescuFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Turneul Stradivarius din acest an, al patrulea ca număr, are loc în perioada 5-29 mai, în 14 oraşe din ţară. După concertul de la Sala Radio, Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius vor pleca mai departe spre Cluj Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare.

Alexandru Tomescu este unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti, cu o carte de vizită impresionantă care cuprinde peste 20 de premii la concursuri internaţionale, câteva sute de concerte în întreaga lume, colaborări cu mari dirijori şi nenumărate înregistrări.

Din 1 decembrie 2002, Alexandru Tomescu este solistul permanent al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Preocuparea sa pentru muzica de cameră l-a determinat ca împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma să formeze, în 2003, 'Romanian Piano Trio', formaţie deja cunoscută melomanilor.

Artistul a câştigat, în anul 2007, concursul pentru vioara Stradivarius Elder-Voicu, dobândind astfel dreptul de a cânta pe acest instrument de excepţie pentru următorii cinci ani. La primirea preţiosului instrument, Alexandru Tomescu a făcut următoarea promisiune: 'De-a lungul celor cinci ani în care am vioara în folosinţă, o voi duce în faţa cât mai multor români. Ei sunt proprietarii de drept ai acestui instrument, deoarece Stradivarius-ul face parte din patrimoniul naţional'.

În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale 'Remember Enescu', violonistul este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internaţional de vioară 'Remember Enescu' pentru tineri violonişti.

Alexandru Tomescu va relua programul "Paganini - înger sau demon?" în data de 5 iunie, ora 19.00, tot la Sala Radio, informeaza Orchestrele şi Corurile Radio.