Lingvistul si istoricul literar Gheorghe Mihaila, membru titular al Academiei Romane, a murit sambata, 14 mai, a anuntat, luni, intr-un necrolog, Biroul de presa al prestigiosului for de cultura, transmite Agerpres.​

Nascut in anul 1930, acad. Gheorghe Mihaila si-a facut studiile liceale la Sighisoara, cele universitare la Facultatea de Filologie din Bucuresti, obtinand titlul de doctor in anul 1960, cu teza 'Imprumuturi vechi sud-slave in limba romana - Studiu lexico-semantic' si cel de doctor docent in anul 1971.

In cei aproape 50 de ani de cariera didactica la Facultatea de Filologie si la Facultatea de Limbi Slave a avut cursuri si seminarii de limba slava veche si slavona romaneasca, paleografie slavo-romaneasca, gramatica comparata a limbilor slave, cultura si literatura romana veche, raporturi lingvistice si literare slavo-romane, istoria slavisticii si lingvisticii romanesti.

In paralel, a desfasurat si o bogata activitate de cercetare ale carei rezultate au aparut in numeroase lucrari considerate de referinta si dintre care amintim: "Contributii la istoria culturii si literaturii romane vechi', 'Studii de lexicologie si istorie a lingvisticii romanesti", "Dictionar al limbii romane vechi (sfarsitul sec. X- inceputul sec. XVI)","Cultura si literatura romana veche in context european - Studii si texte", "Intre Orient si Occident - Studii de cultura si literatura romana in secolele al XV-lea - al XVIII", "Langue et culture roumaines dans l'espace sud-est europeen", "Contributii la etimologia limbii romane".

Cu o egala ravna si pricepere s-a aplecat si asupra operei unor savanti si scriitori vechi, elaborand singur si in colaborare unele editii critice cum sunt: "Ioan Bogdan. Scrieri alese", "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul lui Theodosie", "Eminescu. Opere. Vol. XIV", "B. P. Hasdeu, Cuvente den batrani", "Mihail Moxa. Cronica universala".

A colaborat la aparitia unor lucrari fundamentale ca: "Dictionarul limbii romane moderne", "Dictionarul limbii romane" (seria noua) s.a., la care se adauga peste 350 de studii, articole si comunicari aparute in reviste de specialitate din tara si de peste hotare.

Gheorghe Mihaila a fost ales membru corespondent al Academiei Romane in anul 1993, titular in anul 2004 si intre anii 1996-2004 a fost directorul Editurii Academiei Romane.

Prin contributiile sale stiintifice, acad. Gheorghe Mihaila ramane un reper in istoria lingvisticii romanesti.