Cum faci cea mai buna carte de vizita fara sa risipesti hartie? Ce este hartia manuala? La ce e buna? Ce fac cu ea daca o cumpar? Raspunsurile le puteti afla la Atelierul de Carte de la Kilipirim, targ de carte desfasurat la sala Dalles intre 4-8 mai, orele 10.00 – 20.00. Ii veti intalni acolo pe maestrii Razvan Supuran, Ana-Maria Radu sau Laszlo Mathias.

Harti Imaginare de la Razvan SupuranFoto: Hotnews

Puteti citi aici blogul Atelierului de Carte.

La standul Atelierului de Carte se vor gasi carti si obiecte facute din hartie manuala. Titluri de autor si texte folclorice, imprimate, ilustrate, gravate si legate manual isi spun singure povestea imediat ce sunt luate in mana. Feti-Frumosi, animale vorbitoare, Ilene Sanziene stau alaturi de eseuri personale. Rame, montaje din lemn, hartie si flori, caiete si alte surprize facute de mainile mesterilor priceputi asteapta sa fie descoperite.

Permanent vor functiona demonstratii de facere a hartiei manuale, de tehnici de tipar si gravura, de legatorie manuala, de ilustrare si copertare a cartilor. Fiecare participant va primi ceea ce produce in atelierul demonstrativ.

Un interviu cu mesterul hartier Razvan Supuran puteti citi aici.

Editurile si copiii au fost primii mari curiosi si “utilizatori” ai hartiei manuale. Editura Paideia in parteneriat cu Atelierul a facut o serie de editii bibliofile pe hartie manuala. Copiii au descoperit ca acuarelele se combina intr-un fel anume pe hartia asta groasa, ca o sugativa. Un hartier are intotdeauna multa rabdare, caci hartia iese dupa vrerea ei si se continua in faceri cu lemn, plante, fier, panza, textile, rasini dupa fibrele-i miscatoare, nestatornice. Greu de tinut in frau, buna de pus in muzeu. Sala Hrana. Muzeul Taranului Roman. Locul in care Atelierul de Carte si-a gasit firesc radacinile si si-a deschis portile catre lume prin cursuri de hartie manuala, legatorie si tipar manual. Ultima facere a atelierului? Construirea unei case. Fara mistrie. Numai apa si hartie.