Actorul Iurie Darie, in varsta de 82 de ani, a fost internat de urgenta, miercuri, la Spitalul Floreasca din Capitala, dupa ce i s-a facut rau pe strada si a fost preluat de SMURD, anunta televiziunile de stiri. Potrivit Mediafax, medicii de la Camera de garda au declarat ca Iurie Darie a ajuns la spital pentru investigatii medicale, dupa ce a lesinat. Iurie Darie si-a facut debutul in cinematografie in anul 1953, iar de-a lungul carierei de peste 50 de ani a interpretat roluri memorabile in peste 40 de filme si pe scena Teatrului de Comedie.

Iurie DarieFoto: AGERPRES

UPDATE 1: Anca Pandrea, sotia lui Iurie Darie, a declarat ca actorului i s-a facut rau in timp ce se aflau la banca, dupa ce a facut o indigestie. Doctorii spun ca acesta nu va fi internat, insa i se fac o serie de analize inainte de a i se permite intoarcerea la domiciliu.

UPDATE 2: Iurie Darie a fost internat la Sectia de Cardiologie a Spitalului Floreasca, in urma unor dureri abdominale, insa fiind cunoscut cu o suferinta cardiaca mai veche, medicii au decis ca pacientul sa ramana in unitate pentru 24-48 de ore. Medicul Rodica Ciolacu a declarat, pentru Mediafax, ca Iurie Darie s-a prezentat la spital avand o simptomatologie de natura digestiva, respectiv dureri abdominale si varsaturi.

Iurie Darie a mai fost internat de doua ori la Spitalul Floreasca la inceputul acestui an, din cauza unor probleme cardiace.

Pe numele sau real Iurie Darie-Maximciuc, actorul s-a nascut pe 14 martie 1929, in localitatea Vadul Rosu din judetul Soroca, astazi in Republica Moldova, potrivit Wikipedia.org. Talentul la desen l-a impins sa dea examen atat la Institutul de Arte Plastice, cat si la cel de Arta Teatrala si Cinematografica, alegand sa urmeze cursurile IATC dupa ce a fost admis la ambele.

Iurie Darie a debutat in cinematografie in anul 1953, in "Nepotii gornistului", in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe platoul de filmare pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei. In anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria "Brigada Diverse", alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu sau Puiu Calinescu.

A interpretat roluri memorabile in peste 40 de productii cinematografice, printre care "Baietii nostri" (1959), "Vacanta la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am codamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la Bucuresti" (1986), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999). In 2004 a jucat in serialul de televiziune "Numai iubirea".

Iurie Darie a urcat si pe scena Teatrului de Comedie, sub bagheta unor regizori ca Lucian Giurchescu sau David Esrig si i-a avut ca parteneri de scena pe Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu sau Silviu Stanculescu.

Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii si a facut turnee prin tara cu spectacole pentru copii.

Iurie Darie este casatorit cu actrita Anca Pandrea si are un fiu, Alexandru Darie (regizor si directorul Teatrului Bulandra) din prima casatorie, cu actrita Consuela Rosu.