Corul Theophania al Bisericii Ortodoxe Schimbarea la Fata din Cluj-Napoca, condus de dirijor conf. univ. dr. Ciprian Para, va sustine la Lisabona, in saptamana de dupa Sarbatorile Pascale, doua concerte de muzica bizantina. Concertele, organizate de Institutul Cultural Roman, vor avea loc la Igreja Madredeus, sambata, 30 aprilie si la Basílica da Estrela, duminica, 1 mai.

Potrivit ICR Lisabona, programul cuprinde lucrari semnate de Gavriil Musicescu, Gheorghe Dima, Nicolae Lungu, Sabin Dragoi, Gheorghe Cucu, Alexandru Podoleanu si Pr. Nicolae Moldoveanu.

Corul Theophania al Bisericii Ortodoxe „Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca, fondat de dirijorul Ciprian Para in anul 1994, in forma corului mixt, a desfasurat o activitate bogata, timp de mai multi ani, fiind prezent in cadrul slujbei Sfintei Liturghii. A participat la evenimente culturale si concerte in Cluj-Napoca si alte orase din Transilvania. Revigorat sub forma unui cor barbatesc in 2009, are in componenta douazeci de membri, artisti lirici din corul Filarmonicii „Transilvania”, din corul Operei Romane din Cluj-Napoca si studenti de la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”. Ansamblul s-a orientat spre un repertoriu cu trainice legaturi ardelene, abordand „Liturghia pentru cor de barbati” compusa de compozitorul Gheorghe Dima (1847-1925), imprimata si editata pe un dublu CD in 2010. Dirijorul Ciprian Para este conferentiar universitar doctor al Academiei de Muzica „Gh. Dima” din Cluj.

Comunitatea romaneasca din Portugalia este formata din aproximativ 40.000 de cetateni romani, care locuiesc in special in Lisabona, Porto si in provincia Algarve din sudul tarii. La Universitatea din Porto se preda un curs de limba romana, in cadrul Departamentului de Lingvistica Romanica, iar asociatiile romanesti, cu sprijinul bisericilor, organizeaza frecvent cursuri private de limba romana. Romanii din Portugalia beneficiaza de serviciu religios in limba materna.