Litera, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Sinectico, Europa FM şi Elefant.ro organizează vineri, 22 aprilie, cu ocazia Zilei internaţionale a cărţii o acţiune comună prin care oferă cărţi tuturor trecătorilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

23 aprilie este ziua internaţională a cărţii. Ideea sărbătoririi acestei zile este legată de o tradiţie catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616 au murit Cervantes şi Shakespeare. În alţi ani, dar la aceeaşi dată, au murit sau s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995 Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie ca zi internaţională a cărţii, aducând astfel un tribut tuturor scriitorilor şi în acelaşi timp încurajând pe toţi, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.

În România, ziua de 23 aprilie este si Ziua Bibliotecarului.