Premiera ceha a spectacolului Portretul Doamnei T., de Ana-Maria Bamberger a avut loc duminica, 17 aprilie, in sala ABC a Teatrului Municipal Abicko din Praga.

Celebra actrita isi repeta, in apartamentul sau, noul rol. Are in spate o cariera de succes, dar in cea mai mare parte a timpului ii tine companie doar paharul cu whisky. Singuratatea sa nedorita este intrerupta de un oaspete neinvitat, pictorul Marius. A venit sa picteze portretul Doamnei T.. Dupa cateva intalniri, intre actrita si tanarul pictor se infiripa o relatie speciala, plina de ciocniri, de umor dar si de momente poetice. Isi povestesc intamplari din viata fiecaruia care i-a unit intr-o clipa.

Montarea originala si sensibila a regizorului Petr Mančal, precum si interpretarea de exceptie a unei mari doamne a scenei cehesti, Luba Skorepova, careia i-a dat replica actorul Lubos Vesely, au impresionat publicul prezent la premiera spectacolului. Cei prezenti au apreciat stilul de joc civil al celor doi actori, lipsit de orice elemente de nefiresc sau exagerare, precum si atmosfera de comunicare directa, lipsita de bariere, intre scena si spatiul spectatorilor. Interpretarea extrem de sensibila a textului la nivel actoricesc si regizoral le-a atras atentia si redactorilor de la revistele de specialitate Divadlo, Divadelni svět si Divadelni revue, prezenti in sala.

Scrisa in 2004 de Ana-Maria Bamberger, piesa a fost prezentata initial de Teatrul National Radiofonic in interpretarea Olgai Tudorache, careia i-a dat replica Marius Bodochi (Premiul UNITER 2007). Piesa a fost apoi montata in Bucuresti (ArCUB, 2008, si Teatrul Mic, 2009, cu Olga Tudorache si Lucian Nuta, regia: Liana Ceterchi), si in Germania, la Teatrul Eurocentral din Bonn (regia: Stefan Krause).

In acest an, Portretul Domanei T. este al doilea text dramaturgic romanesc pus in scena in regie si interpretare ceha, dupa succesul monodramei Amalia respira adanc de Alina Nelega la Teatrul Municipal din orasul Děčin, in regia lui Jiri Trnka. Spectacolul de teatru Portretul Domanei T. este inclus in repertoriul teatrului ABC in stagiunea 2011, urmand sa fie prezentat si pe alte scene din Cehia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Praga.

Dramaturgia romaneasca a depasit cu succes granitele tarii. In Cehia si in Slovacia, in afara celor doua piese deja mentionate, au mai fost puse in scena urmatoarele texte dramatice romanesti, informeaza Institutul Cultural Roman din Praga:

- DunajDrama, colaj dramaturgic pus in scena la teatrul Stúdio 12 din Bratislava, in regia Annei Gruskova, pe baza unui text scris, in colaborare, de dramaturgi din toate tarile dunarene. Romania a fost reprezentata de Stefan Peca;

- Sta sa ploua, de Lia Bugnar la teatrul Rubin din Praga, in regia lui Jiri Trnka;

- Gradina de vara de Radu Tuculescu, la teatrul Orfeus din Praga, in regia lui Radim Vasinka;

- Kebab de Gianina Carbunariu la teatrul Strasnice din Praga, in regia lui Vojta Stěpanek;

- Amalia respira adanc de Alina Nelega la Teatrul Municipal din Zlin;

- Elevator de Gabriel Pintilei, la teatrul Leti din Praga, in regia lui Jiri Trnka;

- Taxi vinil de Alina Nelega, la teatrul Tramtarie din Olomouc, in regia lui Jiri Trnka;

- Stop the Tempo, de Gianina Carbunariu, la Teatrul Universitatii de Arte ale Spectacolului din Bratislava;

- Oase pentru Otto, de Lia Bugnar, la teatrul Poarta de Nisip din Praga, in regia lui Jiri Trnka.

La aceste puneri in scena se adauga si numeroase sesiuni de lectura scenica, in cadrul carora au fost prezentate, pe langa piesele mentionate mai sus, si textele dramatice Decalogul dupa Hess (Alina Nelega), Numaratoare inversa (Saviana Stanescu), Omul de zapada (Lia Bugnar), Jocul de-a adevarul (Lia Bugnar), Bechnya (Saviana Stanescu), Stop the Tempo (Gianina Carbunariu), Vitamine (Vera Ion), Crises (Mihai Ignat), Viol (Bogdan Georgescu), Jucarii (Saviana Stanescu), Electric Angel (Radu Macrinici).