În Săptămâna Mare, Opera Naţională Română din Timişoara îşi invită publicul în faţa unui altar cu totul neobişnuit: icoana Mariei Magdalena pictată de Mario Cavaradossi la „Sant'Andrea della Valle” din Roma, cea mai celebră biserică din universul lui Giacomo Puccini. Opera Tosca aduce miercuri, 20 aprilie, de la ora 19, într-un spectacol –eveniment, o poveste de iubire plină de patimi, dar şi o distribuţie excepţională pe scena timişoreană, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi (Italia).

Soprana Dragana RadakovicFoto: Opera Romana Timisoara

Rolul Floria Tosca va fi interpretat la Timişoara de soprana Dragana Radakovic, artistă în fulminantă ascensiune pe scena lirică europeană. Absolventă a Facultăţii de Muzică din Belgrad, Dragana Radakovic a interpretat pentru prima dată rolul Floria Tosca în stagiunea 2008-2009 a Teatrului Naţional din Belgrad, repurtând un mare succes cu această partitură şi în Italia, la Teatrul Alighieri din Ravena, cu Ricardo Frizza la pupitrul dirijoral.

In anul 2008, artista a cântat într-un concert dedicat lui Giacomo Puccini la Palas del Art Valensia din Spania, alături de solişti de celebritate mondială precum Placido Domingo, Juan Pons, Mariella Devia si Daniela Barcellona.

Pe scena Operei din Timişoara a fost frenetic aplaudată în două producţii, “Nabucco” si “Aida” de G. Verdi, ambele in stagiunea 2010-2011.

În rolul Mario Cavaradossi debutează, la Timişoara, tenorul Călin Brătescu. Artistul deţine în palmares numeroase distincţii, precum Premiul Ludovic Spiess în anul 2003, Premiul Fundaţiei Darclée la Concursul Internaţional de Canto” Hariclea Darclee”, Brăila, în acelaşi an. Un an mai târziu a obţinut Marele Premiu al Concursului Internaţional pentru Cântăreţi de Operă „Citta di Alcamo”, Italia. În anul 2006 a câştigat Premiul I în cadrul Concursului Internaţional pentru Tenori „Traian Grozăvescu”, Lugoj.

Alături de Dragana Radakovic şi Călin Brătescu, soliştii Camil Mara, Octavian Vlaicu, Cristian Rudic, Cristian Bălăşescu, Dan Patacă, Iulian Ioan Iosip şi Crina Vezenţan întregesc o distribuţie prestigioasă.

Pentru „Tosca”, Opera Naţională Română din Timişoara a realizat prima producţie de operă pe scenă turnantă, decorul impunând inovaţii scenice şi inginereşti deosebite. Actuala montare a operei lui Giacomo Puccini la Timişoara poartă semnătura a doi artişti bulgari: regizorul Ognian Draganoff şi scenograful Boris Stoynov. Spectacolul este cântat integral în limba italiană şi titrat în română.

Libretul operei Tosca, realizat de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, are la bază drama omonimă a lui Victorien Sardou, care tratează evenimentele istorice din Italia de la sfîrşitul secolului XIX. Piesa originală scrisă de Sardou a fost produsă în 1887 la Paris și văzută de Giacomo Puccini în Milano, în 1887, cu Tosca jucată de Sarah Bernhardt.

Premiera operei Tosca, de Giacomo Puccini, a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma.