Duminica, 17 aprilie 2011, a luat fiinta Platforma civica ACTIUNEA 2012. Platforma este o coalitie de organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativa care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania si militeaza pentru realizarea obiectivului generatiilor trecute, prezente si viitoare de regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul aceluiasi stat.

Numele Platformei isi are originea in dorinta organizatiilor componente de a acorda prioritate actiunilor in fata vorbelor si in implinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de cand Principatul Moldovei a fost rupt in doua iar partea lui de Rasarit a fost anexata Imperiului Rus.

Aceasta este prima initiativa care angreneaza organizatii de pe ambele maluri ale Prutului intr-un efort la nivel national. Pe parcursul anilor 2011 si 2012, Platforma Civica Actiunea 2012 va desfasura campanii si manifestari publice de informare si sensibilizare a intregii populatii din cele doua state romanesti cu obiectivul de a constientiza necesitatea realizarii unitatii nationale. Campaniile se vor desfasura in majoritatea oraselor din cele doua state si vor prelua exemplul de buna practica europeana a reunirii celor doua state germane.

Tot pe 17 aprilie s-a lansat si pagina de web al Platformei: www.actiunea2012.ro, unde vizitatorii vor putea gasi materiale legate de activitatile organizate precum si oportunitati de promovare a ideii de reunire a Basarabiei cu Romania.