Teatru Radnóti din Budapesta prezintă publicului bucureştean un excelent spectacol din repertoriul sau curent pe o temă de mare actualitate: prelucrarea istoriei recente. Piesa care a servit drept suport pentru acest spectacol montat într-o manieră aproape cinematografică a fost scrisă în 2009 la cererea Teatrului RADNÓTI pentru actorii trupei budapestane de către autorii Géza Bereményi, Krisztina Kovács. Reprezentatia va avea loc marţi, 3 mai 2011, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional.

La începutul anilor şaizeci în Ungaria, un grup de tineri au ales o formă inedită de rezistenţă şi de opoziţie faţă de dictatură: au organizat tabere de triburi indiene, s-au costumat cu mocasini şi pene, încercând în acest fel să iasă de sub constrângerile cotidianului. Puterea, găsindu-le suspectă comportarea, a ordonat supravegherea lor pentru a se lămuri pe cine „acoperă" sau ce acoperă hainele indiene. Copiii şi nepoţii participanţilor la jocul de odinioară „de-a indienii" încearcă - azi, după cincizeci de ani - să înţeleagă resorturile ascunse ale acestui joc şi să prelucreze psihic motivaţia părinţilor lor. Tema piesei este una de mare actualitate: problema turnătorilor. Societatea maghiară continuă să fie marcată şi azi de traumele pshihologice din timpul erei lui Kádar, când mii de oameni simpli au fost constrânşi să-şi toarne prietenii, familia, vecinii şi colegii. Poveştile lor adevărate ies cu greu la suprafaţă. Finalul deschis al piesei „Apaşii" reflectă încă insuficienta înţelegere şi prelucrare a istoriei recente din Ungaria modernă.

În distribuţia spectacolului face parte actorul Sándor CSÁNYI, vedetă de notorietate a cinematografiei naţionale ungare (peste 40 de roluri în filme, 20 de roluri în teatru), laureat a numeroase premii de interpretare masculină şi medaliat cu Crucea de Cavaler a Republicii Ungare. Este prima montare pentru teatru a regizorului de film Ferenc TÖRÖK. Imaginea şi animaţia sunt semnate de Áron GAUDER.

Spectacolul va fi titrat în limba română, traducerea fiind asigurata de Ana Scarlat.

Reprezentatia spectacolului "Apasii" in interpretarea actoriilor Teatrului Radnóti din Budapesta are loc la invitatia Teatrului Naţional din Bucureşti, se arata in comunicatul TNB.