În săptămâna premergatoare marii sarbatori pascale, Opera Naţională Bucureşti a programat unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite titluri lirice: Nabucco, de Giuseppe Verdi, într-o distribuţie de valoare. Miercuri, 20 aprilie, povestea confruntării dintre evrei şi babilonienii conduşi de Nabucco, a cărui fiică se îndrăgosteşte de un ofiţer evreu, va prinde viaţă în interpretarea invitaţilor speciali Carlos Almaguer (Nabucco) şi Cristian Mogoşan, care va debuta în rolul lui Ismael.

NabucoFoto: Opera Nationala Bucuresti

Alături de aceştia îşi vor da concursul artiştii ONB Pompeiu Hărăşteanu, Silvia Sorina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet: Mădălina Slăteanu, Vicenţiu Popescu, Raul Oprea. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întregul spectacol desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Născut în Mexico City, Carlos Almaguer a studiat în oraşul natal, perfecţionându-se ulterior la Academia din Siena şi la Madrid. Premiul I la Concursul de Canto de la Verviers (Belgia) din 1997 i-a dat posibilitatea de a cânta la Köln în 1999, în spectacolul „Aida” de Giuseppe Verdi (în rolul Amonasro), precum şi la Opéra Royal de Wallonie (Belgia), în 2000. În 1999, artistul a debutat la Opera din Frankfurt, într-o nouă producţie a spectacolului „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, regizat de Giancarlo del Monaco şi dirijat de Paolo Carignani.

Din 2000 şi până în prezent, Carlos Almaguer a dat viaţă celor mai importante roluri verdiene: Nabucco, Rigoletto, Don Carlo, De Luna, Amonasro, Simon Boccanegra, Iago, Macbeth – în diferite ţări, precum Spania (Barcelona, Madrid, Cordoba, Las Palmas), Italia (Bologna, Torino, Trieste, Festivalul de la Trapani), Franţa (Marsilia, Toulouse, Nisa, Limoges, Toulon, Nantes, Angers), Belgia (Liège, Bruxelles), Germania (Berlin, Leipzig, Düsseldorf), Elveţia (Lausanne, Festival d’Avenches), Australia (Melbourne) ş.a.

Repertoriul său de bariton dramatic a fost îmbogăţit şi cu roluri din creaţia veristă: i-a interpretat pe Scarpia din „Tosca”, Jack Rance din „La fanciulla del West” de Giacomo Puccini, Carlo Gérard din „Andrea Chenier” de Umberto Giordano, Alfio din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, rol în care a debutat la Arenele din Verona, în 2006. În 2002, baritonul a primit Premiul naţional al presei şi al criticii din Mexic.

Tenorul Cristian Mogoşan a absolvit cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, participând apoi la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. În prezent este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi profesor asociat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din acelaşi oraş. Este invitat al mai multor filarmonici şi opere din ţară.