În perioada 19 aprilie - 30 mai 2011, Muzeul Kiscelli din Budapesta găzduieşte expoziţia “Icoana pe sticlă...timp de credinţă în spaţiul Transilvaniei” organizată de Institutul Cultural Român din Budapesta. 33 de icoane pe sticlă de secol XIX din tezaurul României sunt oferite publicului ungar de Muzeul Astra din Sibiu în întâmpinarea Sărbătorilor Pascale ortodoxe şi catolice.

Vernisajul va avea loc marţi, 19 aprilie, în sala Oratorium, în prezenţa Episcopului Siluan, a doamnei Ireny Comaroschi, ambasadorul României la Budapesta, a doamnei Mirela Creţu, director adjunct al Muzeului Astra.

Cifră simbolică, cele 33 de icoane transilvănene, câte una pentru fiecare an al Mântuitorului, provin din sudul Ardealului şi se evidenţiază prin maniera picturală îngrijită, în continuarea tradiţiei bizantine riguroase în redarea drapajelor vestmintelor de sfinţi, în aranjarea cutelor, într-o multitudine de detalii vestimentare, toate caracteristice miniaturiştilor medievali. Principalele centre de iconari reprezentate în această expoziţie sunt cele de la Nicula şi Gherla - Cluj, Laz şi Lancrăm - Alba, Şcheii Braşovului şi Făgăraş - Braşov, Mărginimea Sibiului şi Sibiu. Ornamentul decorativ floral este un semn distinct al artei populare, prezent în iconografia niculineană. În icoanele scrise de zugravii din Nicula se constată tendinţa către simetrie nu numai în compoziţiile iconografice cu axă centrală ca în icoanele Iisus Hristos răstignit pe Cruce, având în stânga şi în dreapta sa pe Maria şi pe Apostolul Ioan sau în cea cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Muzeul Kiscelli, mănăstire, biserică, garnizoană militară şi loc de expunere a mobilei produse de proprietarul Max Schmidt, colecţionar de artă şi fabricant de mobilă, devenit azi muzeu de istorie şi de artă, a îmbrăţişat cu mult interes propunerea ICR Budapesta de a continua prin acest eveniment un happening de mare efect realizat în catacombele aceluiaşi muzeu de către Fundaţia Anastasia în 1994. Sub titlul „Pas d ’accord avec Zefirelli”, cinci artişti români Sorin Dumitrescu, Mihai Sârbulescu, Horea Paştina, Ion Grigorescu şi Ioana Bătrânu au zugrăvit pe porţiuni din pereţii şi coloanele de piatră şi cărămidă reprezentări religioase ortodoxe, toate acestea fiind conservate până în prezent.

Icoanele de tezaur aduse de ICR Budapesta de la Muzeul Astra şi catacombele pictate de artiştii români vor fi vizitate în perioada 26-27 mai 2011 de participanţii la colocviul Arta religioasă în Ungaria şi România – influenţe reciproce din Evul Mediu până în prezent, organizat de ICR Budapesta în colaborare cu Institutul Francez din capitala ungară şi cu Galeria Naţională din Ungaria.