Dupa o selectie riguroasa a juriului, au fost anuntati cistigatorii Premiilor Ziarului de Iasi pe anul 2010: Radu Pavel Gheo va primi Premiul National de proza Ziarul de Iasi pentru romanul Noapte buna, copii!, publicat de editura Polirom, iar Briscan Zara - Premiul de debut „Aurel Leon”, pentru romanul Dezmat in unu, publicat la editura BZ. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la jumatatea lunii mai.

Noapte buna, copii! de Radu Pavel GheoFoto: Polirom

Juriul a fost format din Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Codrin Liviu Cutitaru, Valeriu Gherghel, Bogdan Cretu si Doris Mironescu.

Romanul Noapte buna, copii! de Radu Pavel Gheo a fost ales cistigator al premiului oferit de „Ziarul de Iasi” in urma a trei selectii riguroase. El a concurat, in faza finala, cu volumele Ana Maria si ingerii de Radu Aldulescu, Ambasadorul invizibil de Nichita Danilov, Camionul bulgar de Dumitru Tepeneag si Amor intellectualis de Ion Vianu.

„Anul acesta, juriul a optat pentru un roman al unui scriitor relativ tinar, care in orice caz nu si-a dat toata masura capacitatii sale, desi a lansat pina acum mai multe carti, care au avut o primire foarte buna. Este un scriitor care are si o experienta existentiala interesanta, pe care, de altfel, a fructificat-o intr-o alta carte a sa, o efemera experienta americana, iar ecouri din ea regasim si in Noapte buna, copii!", a motivat Alexandru Calinescu alegerea juriului.

Premiul National de Proza „Ziarul de Iasi” a fost initiat in 2003, din dorinta de a-i recompensa pe cei mai buni scriitori romani si de a oferi repere valorice cititorilor pasionati de literatura.

Cistigatorii Premiului National de Proza „Ziarul de Iasi” la editiile anterioare: Gabriela Adamesteanu, Ovidiu Nimigean, Mircea Cartarescu, Ioan T. Morar, Petru Cimpoesu, Bogdan Popescu, Ion Iovan, Cristian Teodorescu.

Conform regulamentului de desfasurare a concursului pentru Premiul National de Proza Ziarul de Iasi, un autor poate fi premiat o singura data. Din acest motiv, juriul nu a inclus in lista cartilor nominalizate doua aparitii semnificative ale anului literar trecut – Provizorat de Gabriela Adamesteanu si Radacina de bucsau de Ovidiu Nimigean, cei doi autori fiind premiati la editiile precedente.

Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oravita) este absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea de Vest Timisoara, redactor si traducator al Editurii Polirom si redactor al revistei Orizont din Timisoara. Detine rubrici permanente in saptaminalul iesean Suplimentul de cultura si in revista Orizont.

La editura Polirom a mai publicat: Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2005); Romanii e destepti (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2006); Fairia – o lume indepartata (2004); DEX-ul si sexul (2005), Numele mierlei (2008). A coordonat impreuna cu Dan Lungu volumul Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008).

A aparut in mai multe antologii de proza si eseuri din Romania, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse in franceza, germana, maghiara, polona, sirba, slovena. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN CLUB Romania si membru fondator al Asociatiei Culturale CLUB 8 (Iasi).