O scrisoare a lui Cioran publicată în cel mai mare cotidian spaniol, El Pais

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2011, 15:27 Actualitate | Cultură

La o zi după sărbătorirea centenarului nasterii lui Cioran, pe 9 aprile, a apărut pe o pagină întreagă a suplimentului Babelia al ziarului El País o scrisoare semnată de Cioran pe când avea 21 de ani. Scrisoarea, datata 23 septembrie 1932, fusese trimisă către prietenul său din copilărie Bucur Tincu si vorbeste, printre altele, despre tristetea de a face gazetărie, de „a discuta teorii care dispar complet după 24 de ore” si despre cum „Toti băietii cultivati care intră în gazetărie încep prin a discuta probleme detasate de actualitate, cu o pasiune impresionantă, pentru a sfârsi cu reportaje efemere” sau „Cu cât mai multă cultură, cu atât gazetăria este o primejdie mai mare”.

De asemenea, în scrisoarea tînărului de 21 de ani se întrevăd deja gândirea si atitudinile care îl vor face celebru multi ani mai tîrziu, mizantropia, dar si umorul, cinismul, dar si o caldă umanitate către prietenii apropiati.

Scrisoarea a fost propusă de Institutul Cultural Român de la Madrid suplimentului Babelia, la recomandarea lui Florin Turcanu, unul din participantii la Centrenarul Cioran de la Madrid. Publicarea a fost posibilă prin amabilitatea Editurii Apostrof si a editorilor Marta Petreu si Ion Vartic. Traducerea în limba spaniolă le apartine lui Rafael Pisot si Cristina Sava.

Suplimentul cultural Babelia este cea mai cunoscută publicatie culturală din Spania, apare sâmbăta, împreună cu ziarul El Pais, într-un tiraj de 412.000 de exemplare. Revista Babelia va sărbători în curând 1001 editii publicate.


Citeste mai multe despre   


VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

745 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri