La o zi după sărbătorirea centenarului nasterii lui Cioran, pe 9 aprile, a apărut pe o pagină întreagă a suplimentului Babelia al ziarului El País o scrisoare semnată de Cioran pe când avea 21 de ani. Scrisoarea, datata 23 septembrie 1932, fusese trimisă către prietenul său din copilărie Bucur Tincu si vorbeste, printre altele, despre tristetea de a face gazetărie, de „a discuta teorii care dispar complet după 24 de ore” si despre cum „Toti băietii cultivati care intră în gazetărie încep prin a discuta probleme detasate de actualitate, cu o pasiune impresionantă, pentru a sfârsi cu reportaje efemere” sau „Cu cât mai multă cultură, cu atât gazetăria este o primejdie mai mare”.

De asemenea, în scrisoarea tînărului de 21 de ani se întrevăd deja gândirea si atitudinile care îl vor face celebru multi ani mai tîrziu, mizantropia, dar si umorul, cinismul, dar si o caldă umanitate către prietenii apropiati.

Scrisoarea a fost propusă de Institutul Cultural Român de la Madrid suplimentului Babelia, la recomandarea lui Florin Turcanu, unul din participantii la Centrenarul Cioran de la Madrid. Publicarea a fost posibilă prin amabilitatea Editurii Apostrof si a editorilor Marta Petreu si Ion Vartic. Traducerea în limba spaniolă le apartine lui Rafael Pisot si Cristina Sava.

Suplimentul cultural Babelia este cea mai cunoscută publicatie culturală din Spania, apare sâmbăta, împreună cu ziarul El Pais, într-un tiraj de 412.000 de exemplare. Revista Babelia va sărbători în curând 1001 editii publicate.