Poetul Mircea Cartarascu va fi prezent, la invitatia ICR Madrid, la editia din acest an a Festivalului International de Poezie Cosmopoetica de la Cordoba, care se desfasoara in perioada 6 şi 10 aprilie. ICR Madrid colaborează anul acesta cu Festivalul International de Poezie Cosmopoetica de la Cordoba, în cadrul Anului literaturii române în Spania.

Festivalul International de Poezie Cosmopoetica de la Cordoba este cel mai important festival de poezie din Spania. Timp de patru zile, la Cordoba, se reunesc importanti poeti spanioli si străini, de organizeaza discutii, sesiuni de film si poezie (anul acesta cu filme de Antonioni), se citeste poezie în planetariul orasului, noaptea sau într-un penitenciar (vineri dimineată, un ciclu de Poesia para la Libertad, la care participă un poet din Palestina, unul din Argentina si unul din Columbia), de asemenea se organizeaza câteva sesiuni de lectură de poezie în liceele orasului. Practic toate institutiile Cordobei (care speră să fie în curând capitală culturală europeană) participă la acest festival de poezie, universitatea, muzeele, bibliotecile, Filmoteca Andalucia, Centrul de Studii dedicate lui Gongora (se sărbătoresc totodată 450 de ani de la nasterea sa). Participă numerosi scriitori: Alessandro Baricco (Italia, cel care si deschide festivalul), Andres Neuman, Almudena Grandes, Arnau Ponce, Juan Carlos Abril, Ana Maria Moix, Uljana Wolf (Germania), Charles Simic (SUA), valter ugo mae (Portugalia), Maram al-Masri (Siria), Tonino Guerra (Italia), Cees Nooteboom (Olanda) si multi altii.

Mircea Cărtărescu va avea o lectură vineri la prânz, la Universitatea din Cordoba, alături de Andrés Sánchez Robayna, Kirmen Uribe si Arnau Pons. Sâmbătă, Mircea Cărtărescu va citi din nou poezie alături de Ana María Moix, Juan Carlos Abril, Matilde Cabello si Maram al-Masri (Siria).

Mircea Cărtărescu începe să fie cunoscut si în Spania, după succesele avute în Germania si Italia. De curând s-a publicat la editura spaniolă Impedimenta o frumoasă editie a uneia dintre prozele sale, Ruletistul (El Ruletista, 2011) si urmează a fi publicate si altele în viitorul apropiat.