Cu o zi inainte de centenarul nasterii scriitorului Emil Cioran (8 aprilie 1911), Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti propun, astăzi, un proiect artistic in premieră, prin care opera lui Cioran va deveni parte din spatiul public bucurestean. Proiectul se numeste Cioran citit in stradă de Dan Perjovschi, iar inaugurarea acestuia va avea loc joi, 7 aprilie, la ora 18.30, cind artistul Dan Perjovschi va realiza un desen exclusiv pe peretele din spatele Institutului Francez, inspirat dintr-un aforism al scriitorului.

Cioran citit in strada, de Dan PerjovschiFoto: Institutul Francez din Bucuresti

Cioran citit in stradă este primul demers de a integra o operă literară intr-un proiect artistic stradal. 20 de aforisme selectionate ale scriitorului vor ajunge in statiile de metrou si de autobuz, de la Gara de Nord pină in Grozăvestiul studentesc, de la Piata Universitătii la Biblioteca Centrală Universitară, trecatorii putand intalni, în drumurile lor cotidiene, aceste texte, scurte, pline de impact, altfel zis, un Cioran esentializat.

Proiectul reprezintă o premieră si in creatia lui Dan Perjovschi, care isi integrează pentru prima oară lucrările in spatiul public.

Emil Cioran, filozof si scriitor roman, s-a nascut pe 8 aprilie 1911, la Rasinari (Sibiu). În 1937, pleacă la Paris cu o bursă a Institutului Francez din Bucuresti, bursa care care i se va prelungi până în 1944, an dupa care se hataraste sa ramana definitiv in Franta. Se stinge din viata la 20 iunie 1995 la Paris.