Joi, 7 aprilie, are loc la Paris o importanta licitatie de scrisori si manuscrise literare si artistice din secolul 20. Pe lista obiectelor scoase la vanzare de casa "Binoche si Giquello" se afla o serie de manuscrise si documente personale ale filosofului si scriitorului de origine romana Emil Cioran. Intr-un interviu pentru RFI, expertul Frederic Castaing spune ca "ansamblul acestor manuscrise reprezinta fundamentele operei lui Cioran. Ideal ar fi ca aceste documente sa ramana la un loc".

Permisul de biblioteca al lui Emil Cioran Foto: RFI

Diplome, carti de identitate, carnete universitare, abonamente de tren, scrisori catre parintii sai, dar mai ales manuscrise in limba romana ale unor opere precum "Lacrimi si Sfinti", "Cartea amagirilor" si "Indreptar patimas" vor figura pe lista acestui exceptional ansamblu ce apartinea lui Emil Cioran.

Vasile Damian l-a intrebat pe expertul Frederic Castaing, cel care a pregatit documentele si manuscrisele Cioran, de unde provin aceste texte si despre ce este vorba exact:

F.C.: O prima precizare, aceste manuscrise nu au nimic de a face cu textele Cioran despre care s-a vorbit in presa in ultima vreme, aluzie la cele 37 de caiete manuscrise atribuite definitiv de justitie doamnei Simone Baulez. Nu, de aceasta data e vorba de manuscrise si documente care provin de la familia unui fost prieten apropiat al lui Cioran. Mare parte a acestor manuscrise, acte si corespondente se refera la perioada din viata lui Cioran dinainte sa vina definitiv in Franta in anii 1940. Exista chiar propus la vanzare un manuscris din 1928, cand Cioran nu avea decat 17 ani.

Ansamblul acestor manuscrise reprezinta asadar fundamentele operei care va veni mai tarziu. E vorba deci de ceva extrem de important si interesant pentru cercetatori. In calitate de expert va asigur ca un astfel de ansamblu este exceptional pentru ca rareori avem atatea texte si documente laolalta care ne permit sa intelegem atat opera cat si autorul. Avem printre documente corespondente intime, mai exact scrisori catre parintii lui Cioran unde viitorul filosof isi destainuie dificultatile, problemele cu care se confrunta sau starile sale sufletesti.

Alaturi, avem scrisori catre fratele lui Cioran dar si acte, documente personale ale lui Cioran cum ar fi pasaportul lui, carti de student, permise de intrare la diferite biblioteci din Paris printre care cea nationala a Frantei. In sfarsit, mai exista ceva extrem de util pentru cei care vor sa inteleaga cum lucra si gandea Cioran, care e geneza operei sale, si anume asa-zisele fise de lectura, notite luate de autor despre Hegel, Kant, Pascal, Verlaine sau Celine. E vorba deci inca o data de un ansamblu foarte, foarte important care ne dezvaluie personalitatea si opera unuia dintre cei mai mari autori ai secolului trecut.

Rep: Cine ar putea fi interesat de aceste manuscrise - multe in limba romana si de documentele personale ale lui Emil Cioran?

F.C.:Oricine care e cat de cat curios sau atasat de istoria gandirii poate fi interesat de aceste manuscrise. Aveti deci colectionari privati, institutii, universitati, franceze sau straine care pot fi interesate in a achizitiona aceste lucruri. Din punct de vedere intelectual dar si al meu personal, cred ca ideal ar fi ca aceste documente, manuscrise si acte sa ramana la un loc, un ansamblu ca atare, nu sa fie dispersate in dreapta si in stanga. De altfel, legislatia franceza permite ca la sfarsitul licitatiei, in cazul in care o institutie isi exprima interesul, sa se poata aduna toate lucrurile la un loc dupa care se liciteaza din nou incepand cu suma totala a preturile atinse de fiecare obiect in parte. Astfel intregul poate fi cumparat de o singura institutie lucru care nu poate decat sa-i satisfaca pe toti cei care sunt pasionati de cercetare sau de istoria gandirii.

Rep: Daca ar fi sa facem un clasament al obiectelor scoase la vanzare, care ar fi cel mai valoros?

F.C.: Evident manuscrisele sau cel putin unele dintre ele. In acelasi timp insa, preocuparile sunt foarte diverse. Unii isi pot dori doar o amintire de la Cioran, gen permisul de intrare la o biblioteca, altul isi poate dori un mic manuscris tip fisa de lectura despre un autor anume. Inca odata insa, repet, marele interes, interesul absolut si definitiv este ansamblul, tot lotul, lucru care permite cunoasterea mai buna a omului si operei lui Emil Cioran. O astfel de abordare ne permite de altfel sa avem acces la causticitatea sa, facuta dintr-un amestec de disperare si umor negru. Numai asa putem intra in inima operei lui Cioran si totodata numai asa ne putem apropia si de omul care a fost.

Citeste interviul integral pe RFI.ro