Horia Mihail a susținut vineri seara, la Sala Thalia din Sibiu, primul recital al turneului “Pianul Călător – Pe urmele lui Franz Liszt”.

'Pianul călător - pe urmele lui Franz Liszt"Foto: Radio Romania

Spectatorii, unii veniți special din alte orașe pentru a-l asculta, au aplaudat, au ovaționat, iar pianistul s-a simțit ca un megastar:

“Am avut mari emoții. Este primul recital solo pe care îl fac. M-am simțit foarte bine, întotdeauna mă simt bine la Sibiu pentru că publicul este unul foarte cald. Am fost încântat de reacțiile spectatorilor. Sper să fie reactii cel puțin la fel de bune și în celelalte 11 orașe prin care voi trece” a spus Horia Mihail la sfârșitul recitalului.

Horia Mihail a prezentat în primă audiție un program de 80 de minute alcătuit în exclusivitate din muzica lui Liszt: „În această seară am distrus o idee preconcepută pe care o aveam: că nu voi interpreta niciodată un program doar cu muzica lui Liszt. Iată că am reușit și mă simt foarte bine. Acum, după ce l-am cântat pentru prima dată în fața oamenilor, îmi dau seama că este un program foarte lung și solicitant. Dar unul care sigur este pe gustul publicului. Abia aștept să văd reacțiile celor de acasă.”

Horia Mihail va susține următorul recital duminică, 3 aprilie, la Brașov, în orașul natal.

Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş.

La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Mediaşul este un oraş important din judeţul Sibiu, cu un centru istoric de o frumuseţe aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al acţiunii noastre se datoreaza în primul rând faptului că în Mediaş există foarte mulţi iubitori de artă, un număr impresionant de melomani. La ultimul concert al formaţiei Romanian Piano Trio în cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociaţia Culturală Accendo) au participat peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o acţiune singulară. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante.."Este un proiect care are susţinerea Radio România pentru cel puţin 3 ediţii aşa că va fi şi „Pianul Călător II” şi cu siguranţă „Pianul Călător III în 2013. Este o experienţă nouă, turnee am făcut, recitaluri solo am făcut, concerte solo am făcut , foarte multe, însă un astfel de turneu este o premieră pentru mine, categoric există un alt gen de emoţie.", declară Horia Mihail.

Programul turneului va cuprinde în exclusivitate muzică scrisă de Franz Liszt, iar oraşele prin care va trece sunt Sibiu – 1 aprilie, Braşov – 3 aprilie, Cluj-Napoca – 4 aprilie, Baia Mare – 7 aprilie, Târgu Mureş – 10 aprilie, Iaşi – 12 aprilie, Bucureşti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbrăveni – 20 aprilie, Mediaş – 21 aprilie.