UPC Romania, in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane, a lansat marti, 29 martie, biblioteca virtuala ”Personalitati care au schimbat lumea”. Unele dintre cele mai importante opere apartinand Bibliotecii Academiei Romane sunt acum disponibile pentru publicul larg, pe suport digital. Cele aproximativ 40 de lucrari pot fi ”rasfoite” la adresa www.biblacad.ro, sectiunea ”Biblioteci virtuale”, in urma unui amplu proiect de digitalizare, realizat cu sprijinul UPC Romania.

Colectia virtuala include la acest moment aproximativ 40 de lucrari romanesti si internationale apartinand Bibliotecii Academiei Romane, care vor putea fi consultate si descarcate de cititori din intreaga lume. Manuscrise cu autograf, editii princeps ale unora dintre cele mai importante opere literare din toate timpurile, partituri muzicale si planuri ale primelor aparate de zbor din istorie, toate acestea se afla acum, in premiera, si pe suport digital.

„Parteneriatul cu Biblioteca Academiei Romane ne bucura si ne onoreaza in acelasi timp. Prin colectia virtuala ”Personalitati care au schimbat lumea” incercam sa deschidem un nou drum si sa oferim in premiera acces la un tezaur de o valoare inestimabila, care prin intermediul digitalizarii se lasa descoperit doar printr-un click. Prin acest proiect ne aducem mica noastra contributie la incercarea de a schimba lumea imbogatind-o si apropiind-o mai mult de valori si modele autohtone si internationale. Va invit pe toti sa vizitati biblioteca virtuala si daca va place povestiti celor din jur despre ea!”, declara Severina Pascu, CEO UPC Romania.

Opere marcante semnate de Victor Babes, George Enescu, Mircea Eliade, Homer, Dante Alighieri sau Napoleon Bonaparte, atat in limba de origine, cat si traduse in limba romana, sunt acum disponibile pentru descarcare in mod gratuit. Biblioteca virtuala se va imbogati gradual, urmand ca si alte lucrari din domeniile stiintei, muzicii si artei vizuale sa fie digitalizate pana la sfarsitul proiectului.

„Fiind de formatie stiintifica, eu mi-am dorit dintotdeauna sa putem crea o varianta digitala a Bibliotecii Academiei Romane. Intentia noastra a avut de asteptat insa aproape un deceniu pana la concretizare. UPC Romania a venit in intampinarea acestei dorinte, iar impreuna putem promova valori remarcabile ale istoriei culturii scrise pe suport virtual”, afirma Academician Florin Gheorghe Filip, Director General al Bibliotecii Academiei Romane.

Proiectul a demarat in octombrie 2010, cand UPC Romania a organizat, in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane, evenimentul caritabil Gala ”Personalitati care au schimbat lumea”. Zece opere de arta remarcabile, apartinand unora dintre cele mai mari personalitati ale culturii mondiale (cum ar fi „Istoria Imperiului otoman” de Dimitrie Cantemir – 1876, „Albumul Vlaicu”, o editie rara din 1920, care contine 23 de fotografii si 5 facsimile integrate in text sau „L'homme qui rit” de Victor Hugo, editia originala din 1869) au fost licitate in cadrul galei, fondurile stranse fiind donate Bibliotecii Academiei Romane si utilizate pentru digitalizarea operelor valoroase ale institutiei. Urmatorul pas a fost inceperea procesului de digitalizare a lucrarilor, care a facut posibila lansarea primei bilioteci virtuale a Academiei Romane.