În perioada 22-27 martie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se desfăşoară cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii arte lirice”, dedicată în acest an baritonului Petre Ştefănescu-Goangă (1902-1973), artist liric aplaudat pe toate scenele lirice importante din ţară şi străinătate.

În cadrul competiţiei, al cărei obiectiv este descoperirea şi lansarea celor mai valoroşi cântăreţi ai tinerei generaţii, s-au înscris concurenţi cu vârste cuprinse între 20 şi 32 ani - pentru voci feminine - şi între 20 şi 34 ani - pentru voci masculine - participanţii provenind din ţări precum România, Republica Moldova, Germania, Canada şi China.

În zilele de 22 şi 23 martie a avut loc prima etapa a concursului, desfăşurată în Foaierul galben al ONB, cu acompaniament de pian. Participanţii au interpretat trei lucrări: o arie barocă, o arie la alegerea concurentului (dintre ariile reprezentative cântate de-a lungul carierei sale de baritonul Petre Ştefănescu-Goangă) şi o arie indicată de juriu din fişa de repertoriu propusă de candidat.

Juriul competiţiei – condus de muzicologul Grigore Constantinescu – a decis ca 14 dintre cei 27 de concurenţi să se prezinte la cea de-a doua etapa eliminatorie a concursului, ce se va desfăşura vineri, 25 martie, începând de la ora 13.00, în Foaierul Galben al ONB.

Cei 14 canidaţi pentru etapa a II-a sunt:

Alexandru Aghenie

Lavinia Mamot

Victoria Goia

Irina Baianţ

Marius Boloş

Nadejda Cerchez

Alexandra Tărniceru

Florentina Soare

Adrian Mărginean

Emanuela Pascu

Jean Kristof Bouton

Igor Ţurcan

Iurie Maimescu

Veronica Anuşca

Duminică, 27 martie, va avea loc în sala mare a ONB, cu acompaniament de orchestră, sub bagheta dirijorului Cristian Sandu, cea de-a treia etapă a concursului, urmată de decernarea premiilor şi de concertul laureaţilor.

Publicul are acces cu bilete la toate etapele concursului, informeaza comunicatul ONB.