Opera Rita, creaţie a compozitorului Gaetano Donizetti, va fi interpretată în premieră națională miercuri, 16 martie a.c., începând de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Spectacolul este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul ONB şi face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume.

Regia spectacolului îi aparţine lui Catalin Voineag, iar scenografia este semnată de Dragoş Abagiu, care debutează la ONB în calitate de scenograf cu această producţie. Mişcarea scenică este concepută de coregrafa Maria Popa, informeaza ONB.

Rita, ou Le mari battu a fost compusă de Gaetano Donizetti în anul 1841, pe un libret de Gustave Vaêz. A fost reprezentată pentru prima dată după moartea compozitorului, pe 7 mai 1860, la Opéra Comique din Paris, fără să obţină un prea mare succes. În Italia a avut premiera în 1876 la Napoli. A fost redescoperită şi primită cu căldură de public la Teatrul Piccola Scala din Milano, în 1965.

Beneficiind de pregătirea muzicală a maestrului acompaniator Lidia Butnariu, opera Rita va putea fi audiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor Rodica Vică (Rita), Ovidiu Ciucuriţă (Beppe), Vasile Chişiu (Gasparo). La pian: Lidia Butnariu.

"Rita – o femeie modernă. De ce modernă? Pentru că îi comandă soţului? Poate că da. Pentru că are propria afacere? Posibil. Atunci… deoarece este la a doua căsătorie? Nu chiar. Atunci, de ce? Pur şi simplu pentru că, luate separat, aceste motive nu sunt suficiente: doar împreună pot alcătui un profil al femeii moderne! Bineînţeles, nu Rita este prototipul. Ar însemna că am înţeles greşit sensul emancipării femeii. Din fericire, dragostea este atemporală... "spune Cătălin Voineag, regizor artistic.