Spectacolul cu piesa 'Macbeth' de William Shakespeare, în regia lui Radu Penciulescu, va avea premiera oficiala vineri, 11 martie, de la ora 19,00, la Sala Mare a Teatrului Naţional. Ion Caramitru, în rolul titular, şi Valeria Seciu, în Lady Macbeth, revin pe scena Naţionalului bucureştean, la câteva decenii de la debutul lor aici, într-un duet-duel de extraordinară forţă interpretativă.

Rareori montată şi socotită chiar, în mitologia înţesată de superstiţii a teatrului, o piesă purtătoare de ghinion, 'Macbeth' este tratată, pe scena mare a Teatrului Naţional, ca un material literar viu, acut contemporan şi purtător de semnificaţii oricând actuale.

Desfăcând cu precizie de laser firele conflictului, Radu Penciulescu - prestigios regizor şi pedagog, autor, la începutul anilor '70, al unui spectacol antologic cu 'Regele Lear' care a dezlănţuit un adevărat război de opinii în presa românească -, descrie o lume sfâşiată de intrigi şi comploturi, o lume dură şi crudă, o lume foarte asemănătoare celei de azi.

Creat cu mijloacele unui minimalism asumat, care nu refuză poezia tragică a încleştării mereu inegale dintre om şi Istorie, spectacolul este, în acelaşi timp, un omagiu adus Teatrului, cu enigmele şi secretele sale, dar mai ales Actorului, prezenţa esenţială a acestei arte ce fascinează de mii de ani.

Alaturi de titularii rolurilor principale, Ion Caramitru şi Valeria Seciu publicul iubitor de teatru ii va reintalni pe Matei Alexandru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Mihai Calotă, Ana Ciontea, Amalia Ciolan, Victoria Dicu, Eduard Adam.

Scenografia spectacolului apartine Florilenei Popescu-Fărcăşanu, iar ambianţa sonoră i se datorează lui Iosif Herţea.

Spectacolul-studiu este produs sub auspiciile Centrului de Creaţie şi Cercetare Teatrală 'Ion Sava' din cadrul TNB.

Următoarea reprezentaţie va avea loc duminică, 13 martie, ora 19,00, informeaza comunicatul TNB.