Sambata, la ora 11, in Bucuresti va avea loc o manifestatie inedita. Bucurestenii care se opun demolarii Pietei Matache sunt asteptati sa participe la un protest mut si creativ, prin picturi, desene sau fotografii. Cum primaria nu le-a aprobat o solicitare de miting, aparatorii Pietei isi doresc sa militeze pentru pastrarea acestui monument de arhitectura purtand haine, cocarde sau panglici de culoare verde deschis ca si prin organizarea unui curs de desen pentru incepatori.

Piata MatacheFoto: Hotnews

Proiectul bulevardului Uranus, care va pleca din Piata Victoriei, va traversa cartierul Buzesti si Berzei, ajungand la Podul Hasdeu, Palatul Parlamentului, Piata George Cosbuc si va continua pana in Soseaua de Centura este unul contestat de numerosi arhitecti si reprezentanti ai organizatiilor civice.

Viitorul bulevard va afecta, printre altele, si zona Pietei Matache, un monument istoric situat intr-un perimetru de referinta pentru identitatea capitalei.

Mai multe persoane publice au adresat recent o scrisoare deschisa ministrului Culturii in care argumenteaza necesitatea pastrarii si promovarii identitatii urbanistice a capitalei, prin integrarea armonioasa a monumentelor vechi "in acord cu nevoile vietii contemporane, a arhitecturii si tesuturilor urbane istorice in integritatea lor".

In scrisoare, se cere, printre altele:

- sa se puna capat declasarii monumentelor – primul pas spre distrugerea lor.

- clasarea urgenta si riguroasa a altor cladiri valoroase sau importante pentru contextul urban al Bucurestilor.

- investigarea procedurilor si cazurilor in care demolari de obiecte de patrimoniu s-au facut in dispretul legii.

- imbunatatirea legislatiei patrimoniului, pentru asigurarea protectiei reale si ferme a identitatii construite.

- instalarea unui program cultural national pentru educatia copiilor si tinerilor, informarea publicului si formarea autoritatilor locale in spiritul pastrarii patrimoniului istoric construit ca solutie responsabila de dezvoltare durabila, cu avantaje economice evidente.

Textul integral al scrisorii este disponibil aici.