Traditia prestigioaselor Conferinte ale Ateneului continua luni, 14 februarie 2011, de la ora 18.30, pe scena Ateneului Roman printr-un nou eveniment, ai carui protagonisti sunt Andrei Plesu, presedintele Fundatiei Noua Europa, directorul fondator al saptamanalului Dilema veche, si invitatul sau special, istoricul, eseistul si jurnalistul polonez Adam Michnik. Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, Institutul Polonez din Bucuresti si Institutul Cultural Roman.

Andrei Plesu (n. 1948, Bucuresti), scriitor si eseist roman, estetician si istoric al artei, a fost ministrul Culturii (28 dec. 1989 - 16 oct. 1991) si ministrul Afacerilor Externe (29 dec. 1997 - 22 dec. 1999). Cercetator la Institutul de Istoria Artei, a participat alaturi de Gabriel Liiceanu la seminariile tinute de Constantin Noica la Paltinis. Se remarca prin tematica si percutanta ideilor drept unul dintre cei mai importanti eseisti ai vremii. Acuzat de puterea comunista in urma scandalului „meditatiei transcedentale“ este „exilat“ la Tescani si i se ia dreptul de semnatura. Dupa prabusirea regimului comunist infiinteaza institutul de studii avansate „New Europe College”, revista culturala Dilema (azi Dilema veche) si accepta o serie de functii publice. Este autorul unor volume care s-au bucurat de un succes semnificativ: Minima moralia, Jurnalul de la Tescani si Despre ingeri. Contrastul formal intre o problematica grava (cu deosebire morala, teologica si existentiala) si abordarea ei relaxata, adesea ludica si de o remarcabila expresivitate, reprezinta un element specific al stilului sau.

Adam Michnik (n. 1946, Varsovia) – redactor-sef al cotidianului de mare tiraj Gazeta Wyborcza, istoric, eseist, jurnalist politic. A devenit o figura emblematica a opozitiei democratice, aflata in ilegalitate, din Polonia anilor 1968-1989, in urma activitatii sale de dizident (in special legata de sindicatul „Solidaritatea”), fiind inchis timp de șase ani. A fost distins cu prestigioase premii si medalii internationale. Articolele sale sunt publicate in Gazeta Wyborcza, dar si in ziare si reviste straine (Der Spiegel, Le Monde, The Washington Post, Lettre Internationale). Printre volumele publicate de Adam Michnik in ultimii ani se numara Wyznania nawróconego dysydenta (2003, Marturisirile unui disident convertit), Wściekłość i wstyd (2005, Furie si rusine), W poszukiwaniu utraconego sensu (2007, In cautarea sensului pierdut). Ultimul volum publicat in limba romana, purtand semnatura lui Adam Michnik, a aparut la Editura Polirom in anul 2009, in traducerea Sabrei Daici. Este vorba despre o selectie de eseuri din mai multe carti ale sale, reunite sub titlul Marturisirile unui disident convertit.

Intrarea este pe baza de bilet (5 lei), care se poate achizitiona de la casa de bilete a Ateneului Roman.