Szoby Cseh, cel mai cunoscut cascador din Romania, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca si-ar fi "turnat" fostii colegi de platou care urmau sa plece din tara. Szoby Cseh a semnat un angajament cu fosta Securitate in februarie 1978, avand numele conspirativ "Sabin", iar verificarea sa de catre CNSAS a fost facuta in urma unei solicitari a cotidianului Evenimentul Zilei, scrie AncheteOnline.ro.

Szoby CsehFoto: AGERPRES
  • "Este adevarat ca am semnat un angajament cu Securitatea. Eram angajatul studioului la vremea aceea, aveam rezultate extraordinare. In trei ani am facut din romani cei mai buni cascadori din Europa. In acelasi timp, asa cum se intampla in Romania, a inceput coruptia in randul colaboratorilor care voiau sa castige mai multi bani. Incet, incet, datorita acestei situatii au ajuns sa filmeze doar cei slabi", a declarat Szoby Cseh pentru Ancheteonline.
  • "Deoarece nu am avut sustinere din partea conducerii, m-am adresat biroului special si am reclamat starea de fapt. Vedeam ca pierd din mana toata munca depusa atatia ani, se pierdea pur si simplu meseria. Le-am povestit ce se intampla acolo, in speranta ca o sa ma ajute. Eu le spuneam despre chestiunile organizatorice iar ei (securistii, n. red.) au inceput sa ma traga de limba, ma intrebau de anumite persoane. Eram omul care voia doar sa-si faca meseria. Nefiind versat, am crezut ca ma vor ajuta. Nu m-au ajutat deloc. Eu le-am demonstrat ca duc cascadori in afara si ca ma intorc cu ei, nimic altceva. Probabil am fost naiv", a adaugat el.

Cascadorul a fost recrutat de Securitatea Municipiului Bucuresti in anul 1977, pentru incadrarea informativa a salariatilor deoarece "este in relatii bune cu majoritatea si cunoaste preocuparile acestora", iar mai tarziu pentru a fi dirijat in "problema ".

CNSAS citeaza dintr-o nota informativa din data de 13 iulie 1984 furnizata de Szoby Cseh si redactata de un ofiter de securitate, act care se regaseste in dosarul de urmarit al unui cascador al Studioului Cinematografic Buftea: "Va informez urmatoarele privind pe cascadorul R.C: A intrat in relatii cu doi comercianti italieni pe care i-a convins sa facem pentru ei niste filme de reclama scurte, popularizand un supermagazin si un post de radio. R. doreste ca aceste filmari sa se faca in Italia, desi in discutiile noastre i-am demonstrat ca se pot face aici, mai ales ca, comerciantii nu cunosc conditiile (indescifrabil) de realizare care sunt mai greu de indeplinit. Din toate discutiile purtate imi dau seama ca este un mare admirator al vietii din Occident si doreste nespus de mult sa ajunga acolo. In situatia in care el ar lua parte la aceste filmari in Italia, ar fi favorizat de obtinerea unui loc de munca in Italia".

Ca urmare a acestui denunt, colegul cascador a intrat in vizorul Securitatii "in vederea prevenirii intentiilor sale deoarece are preocupari de ajungere ilegala in strainatate cu sprijinul unor cetateni straini".

O alta nota informativa din data de 3 ianuarie 1978 a fost identificata intr-un dosar deschis unui cascador de la Circul de Stat. Astfel, Szoby Cseh enumera o serie de cascadori "pe care-i consider ca ar avea intentia sa plece din tara", printre care si "S.A., care mereu spune si crede si acum ca dincolo ar fi raiul pe pamant".

CNSAS considera ca prin furnizarea acestor informatii, "paratul a constientizat ca asupra persoanelor la care s-a referit in delatiunea sa se pot lua masuri de urmarire si verificare si, prin urmare, a vizat aceasta consecinta".

  • Implicarea in politica

Szoby Cseh a fost la un pas de a candida, din partea PDL, pentru un fotoliu de deputat intr-un colegiu electoral din sectorul 3 al Capitalei, la alegerile parlamentare din decembrie 2008. El a renuntat insa pe ultima suta de metri, anuntandu-i pe liderii democrat-liberali, cu o luna inaintea alegerilor, ca este "scarbit de clasa politica", potrivit Evz.ro.

Cu toate acestea, in toamna anului 2009, Szoby Cseh a sustinut public candidatura lui Traian Basescu la presedintia Romaniei.

  • De la zburator la trapez la circ, la cel mai cunoscut cascador roman

Potrivit Wikipedia.org, Szoby Cseh s-a nascut la data de 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de secui. Dupa absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Saguna si la Liceul Unirea din Brasov, a urmat cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, pe care le-a finalizat in anul 1966.

Inca din timpul facultatii, a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti in trupa "Ganea". Aflat in anul 3 de facultate, a colaborat in calitate de cascador in filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi in anul urmator in filmele "Impuscaturi pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer si Huckleberry Finn" (productie franceza) si "Serbari galante".

Intre 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post in Romania, in cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti si apoi in Centrala RomaniaFilm - Centrul de Productie Cinematografica, a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice romane ce contineau secvente de actiune-lupte si a executat multiple cascade dificile si spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

La data de 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a infiintat prima Asociatie a Cascadorilor Profesionisti din Romania, pe care a condus-o timp de mai multi ani. Dupa Revolutie a avut aparitii rare in filme, acuzand coruptia si banii putini platiti unui cascador.

Printre filmele in care a aparut Szoby Cseh se numara "Dacii" (1965), "Impuscaturi pe portativ" (1967), "Un comisar acuza" (1973), "August in flacari" (1973) - film TV, "Buzduganul cu trei peceti" (1976), "Burebista" (1980), "Pruncul, petrolul si Ardelenii" (1981), "Grabeste-te incet" (1981), "Trandafirul galben" (1982), "Misterele Bucurestilor" (1983), "Ochi de urs" (1983), "Masca de argint" (1985), "Colierul de turcoaze" (1985), "Martori disparuti" (1988), "Doi haiduci si o crasmarita" (1993), "Inima de tigan" (2007) - serial TV.