Istoricul Neagu Djuvara a declarat, sambata, ca are o superstitie - prefera sa fie celebru dupa moartea sa, decat sa fie prea celebrat in timpul vietii.

Istoricul Neagu DjuvaraFoto: Agerpres

"Sa va spun de ce sunt suparat cand mi se scoate o carte. Aici este o problema foarte delicata - am mai povestit asta in doua-trei locuri -, lumea rade, dar nu este de ras. Am o superstitie pe care am capatat-o, de fapt, prin lecturile mele multe - ca totusi, pana la 94 de ani, cand ai inceput sa citesti la sase ani, asta face un pachet de lecturi. In lecturile mele, am ajuns la concluzia ca, in general, faima unui om dupa moarte este invers proportionala cu masa de laude pe care le-a primit cand a trait", a spus istoricul, citat de Agerpres, sambata, la lansarea volumului "Un secol cu Neagu Djuvara", semnat de jurnalistul George Radulescu.

In context, Djuvara a dat exemplul lui Victor Hugo, care in timpul vietii era cunoscut drept "cel mai mare poet francez", dar dupa moartea lui nimeni nu mai pretindea acest lucru.

In contrast, istoricul a facut apel la trecutul pictorului Vincent van Gogh, care nu a vandut decat un singur tablou in viata lui, dar care acum este cel mai scump pe piata mondiala, dar si la povestea de viata a lui Johann Gregor Mendel, care este inventatorul geneticii, desi nimeni nu a stiut acest lucru cat timp a trait.

"Eu prefer gloria lui Mendel, care n-a stiut nimeni de el cat a trait, decat a unuia care este foarte cantat si foarte celebrat in viata lui si care dupa moarte cade in neant. Eu prefer sa fiu celebru dupa moarte, decat sa fiu prea celebrat in timpul vietii mele. De aceea sunt suparat pe domnul Radulescu, dar acum s-a facut nenorocirea, ca sa zic asa. Va rog sa credeti ca nu este o gluma - am un sentiment de frustrare cand mi se face lauda acum, fiindca am impresia ca mi se fura ceva din viitor", a adaugat Neagu Djuvara.

George Radulescu a punctat in debutul lansarii ca volumul pe care il semneaza reprezinta, in fapt, o "carte-document". Jurnalistul a subliniat ca Neagu Djuvara reprezinta pentru el un model si o dovada vie a faptului ca merita sa speram in continuare ca lucrurile vor merge bine in Romania.

Volumul "Un secol cu Neagu Djuvara" este prefatat de scriitorul Andrei Plesu, iar postfata poarta semnatura lui Mihai-Razvan Ungureanu.