România va fi prezentă la editia din acest an a prestigiosului Festival Internaţional de Dans Contemporan de la Evora cu spectacolele Nimic.Precis si Ready Modern Made, în coregrafia lui Florin Fieroiu, protagonişti fiind balerinii Carmen Coţofană şi Florin Fieroiu. Festivalul Internaţional de Dans Contemporan de la Evora se desfasoara în perioada 9 octombrie - 13 oiembrie.

Spectacolele prezentate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona vor avea loc în data de 6 noiembrie 2010, în sala Black Box din Evora.

Spectacolul Nimic.Precis este o productie 2006 in care textul, muzica, lumini, coregrafia si interpretarea sunt semnate de Florin Fieroiu. Nimic.Precis este o piesă creată în urma unui program de rezidentă coregrafică sustinut financiar de Pro Helvetia.

Ready “Modern” Made, spectacol realizat in 2004, are coregrafia semnata de Florin Fieroiu pe muzica lui Vlaicu Golcea si interpretarea apartinand balerinei Carmen Cotofană. Ready “Modern” Made a fost creat cu sprijinul Consiliului Britanic si a fost prezentat pentru prima dată în Bucuresti, ca parte a spectacolului “Lume”, un triptic coregrafic care a inclus coregrafii semnate de Charles Linehan, Eduard Gabia si Florin Fieroiu, create pe muzica originală compusă si interpretată live de Balanescu Quartet. Ulterior, Ready “Modern” Made a fost adaptată pe muzica realizată de Vlaicu Golcea, formă în care a fost si este prezentată din 2005. Lucrarea a mai fost prezentată la Festivalul SESC “Forum Mondial Cultural” Sao Paolo (Brazilia), Festivalul Balkan Dance Platform (M.A.D., Bucuresti), Centrul Cultural “George Apostu” (Bacău). “(…) Ready Modern Made desenează fragilul univers interior al unui la fel de fragil trup feminin (…)”.

Coregraful Florin Fieroiu este licentiat al Academiei de Teatru si Film – Bucuresti. A participat la stagii cu renumiti coregrafi francezi, ca Dominique Bagouet, Joseph Nadj, Mathilde Monnier, Christine Bastin, Christian Trouillas. Printre spectacolele sale cele mai cunoscute se numără: DaDaDans, DanSolitude, A waiting for…, Human Installation, For All My Friends, Love zig-zag. În 1996 a obtinut premiul Le Prix Individuel d’Interpretation, în cadrul celei de-a V-a editii a Întâlnirilor Coregrafice Internationale de la Bagnolet, Paris. În prezent este profesor asistent la UNATC Bucuresti, secția Coregrafie.

Carmen Cotofană face parte din noua generatie de tineri coregrafi apărută pe scena dansului contemporan după anul 2000. Licentiată a Universitătii de Artă Teatrală si Cinematografică I.L. Caragiale, în 2001. A beneficiat de o bursă DanceWeb la Viena (2005) si a urmat diferite stagii de dans si ateliere cu coregrafi importanti ca Donna Uchizono, Mark Tompkins, David Zambrano, Charles Lineham, Allyson Green, Vera Mantero, Xavier Le Roy, Thomas Lehman. Începând cu 1999 Carmen a realizat diferite piese coregrafice, dintre care mentionăm "Time Steps", realizată în 2009 în colaborare cu Mihaela Dancs.

Festivalul Internaţional de Dans de la Evora este unul din festivalurile importante de gen, ajuns anul acesta la cea de-a 11-a ediţie. Organizat de către Compania de Dans Contemporan din Evora, festivalul are loc în regiunea Alentejo din Portugalia, fiind foarte receptiv la mişcările avangardiste din dansul contemporan. Scenele au fost construite în cele mai diversificate spaţii interioare şi exterioare, constituind, de-a lungul celor 10 ediţii, un loc de întâlnire şi de experienţe noi în privinta diferitelor forme de exprimare ale corpului, ilustrate de participanţi din diverse ţări. Printre artiştii invitaţi se remarcă nume ca Susanne Linke, Vera Mantero, Francisco Camacho, Silvia Real, Amélia Bentes, Joaquim Slommer.