Orchestra Nationala Radio si Alexandru Tomescu, cantand la inegalabilul Stradivarius, va vor purta vineri, 29 octombrie 2010, de la ora 19.00, in lumea recreata de filmul lui Radu Mihaileanu – „Le concert”. Violonistul va interpreta celebrul Concert pentru vioara si orchestra de Ceaikovski, inclus pe coloana sonora a filmului care a castigat premiul César de anul acesta pentru Cel mai bun sunet si Cea mai buna muzica.

Alexandru TomescuFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Potrivit comunicatului Orchestrelor si Corurilor Radio, programul va fi completat de lucrari simfonice spectaculoase precum Trei dansuri romanesti de Theodor Rogalski sau Dansul Salomeei din opera „Salomeea” de Richard Strauss. In incheierea unei seri aniversare desavarsite, publicul va putea audia Don Quijote, op 35 de Strauss, avandu-i ca solisti pe Razvan Suma (la violoncel) si Carol Mai-Antal (la viola).

La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Jin Wang.

Alexandru Tomescu, “o personalitate matura, complexa, tot mai curioasa in descoperirea profunzimilor concertelor pe care le abordeaza”, asa cum il apreciaza criticii, este unul dintre exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Peste 20 de premii la concursuri internationale, cateva sute de concerte in intreaga lume, colaborari cu mari dirijori si nenumarate inregistrari – o carte de vizita impresionanta pentru tanarul violonist, a carui tehnica impecabila, sensibilitate si maturitate muzicala au depasit de mult granitele Europei, traversand Oceanul si ajungand pana in Asia.

In septembrie 2007 Alexandru Tomescu a castigat dreptul de a canta la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioada de cinci ani.

Jin Wang este considerat, pe drept, unul dintre cei mai valorosi artisti din generatia sa, cu o activitate concertistica demna de apreciere: peste 600 de concerte si spectacole, la pupitrul unor cunoscute ansambluri europene (orchestrele radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, filarmonicile din Praga, Liverpool, Helsinki, Bergen etc.) precum si orchestrele nationale din Asia (Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia). Format la conservatoarele din Beijing si Viena (clasa prof.Österreicher si Hager), Jin Wang a participat la cursuri de maiestrie sustinute de Zubin Mehta si a studiat in particular cu Leonard Bernstein.

Razvan Suma este profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si este invitat sa predea la cursuri de maiestrie prestigioase si cu traditie organizate de Asociatia SONORO.

In anul 2004 ia nastere „Romanian Piano Trio”, unde il regasim pe Razvan Suma alaturi de doi dintre cei mai apreciati muzicieni tineri din Romania, Horia Mihail si Alexandru Tomescu.

Licentiat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, la clasa maestrului Stefan Gheorghiu, Carol Mai-Antal este, din 2001, membru al Orchestrei Nationale Radio (initial ca violonist). Din 2005 ocupa postul de sef partida – viola al aceleasi Orchestre.