Incepand cu 28 octombrie si pana pe 21 noiembrie, la Bucuresti, are loc Salonul European de Banda Desenata. Timp de aproape o luna, profesionisti si amatori de BD vor avea ca punct de intalnire Galeria Etaj ¾ – MNAC (in cladirea Teatrului National).

Salonul European de Banda DesenataFoto: ICR

Salonul va fi deschis joi, 28 octombrie, la ora 18.30, de domnul Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman si presedintele retelei EUNIC sub egida careia are loc evenimentul, si de domnul Olivier Grenson, artist si profesor de banda desenata la Școala de Cercetare Grafica de la Bruxelles. In continuare, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expozitiei „Istoria Benzii Desenate Romanesti 1935–2010“, curator: Alexandru Ciubotariu, cu peste o suta de planse originale, urmat de lansarea volumului Istoria Benzii Desenate Romanesti 1891-2010 de Alexandru Ciubotariu si Dodo Nita.

Potrivit organizatorilor, programul evenimentelor cuprinde expozitii, ateliere de creatie (de la serigrafie la webcomics), proiectii de filme, lansari de carte, intalniri cu artisti si editori si sesiuni de autografe. Un spatiu special amenajat va fi pus la dispozitia amatorilor dornici sa-si expuna propriile creatii in domeniul benzilor desenate.

Printre profesionistii de BD care vor putea fi intalniti cu ocazia Salonului se numara Guy Delisle, Sylvain Coissard si Pakito Bolino (Franta), Olivier Grenson si Jean Auquier (Wallonie-Bruxelles), Cserkuti David si Bayer Antal (Ungaria), Sascha Hommer (Germania), Sandu Florea (SUA), Alexandru Ciubotariu, Dodo Nita si Octav Ungureanu (Romania).

Salonul dispune si de un punct special de vanzare, unde vor fi expuse albume, brosuri si reviste de benzi desenate aparute in tarile prezente la manifestare, informeaza organizatorii.

Evenimentul este organizat sub egida EUNIC in Romania de Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana, Asociatia Jumatatea Plina, Asociatia Bedefililor din Romania, Editura MM Europe si Libraria Carturesti.