Spectacolul cu piesa „Decalogul după Hess” de Alina Nelega, în regia lui Ernő Tapasztó, produs şi susţinut de Teatrul de Cameră din Arad, va fi prezentat pe scena teatrului Komedium din Budapesta, luni 25 octombrie. Reprezentatia cu „Decalogul după Hess” continua prezenta teatrului romanesc contemporan in spatiul cultural maghiar.

După prezenţa la Festivalul Thealter International, din Seghedin în 21 iulie cu piesa „Caii la fereastră” de Matei Vişniec şi în 24 şi 25 iulie la Szinházi Bázis din Zsámbék, în Festivalul de Teatru cu spectacolul „Decalogul după Hess, Teatrul de cameră din Arad continuă microstagiunea din Ungaria cu „Decalogul după Hess”, la Budapesta.

Piesa Alinei Nelega a fost considerată de portalul cultural toptipp.hu cea mai bună monodramă a anului, iar revista culturală Z'Artkor a plasat spectacolul printre primele zece ale ultimilor trei ani. Prin intermediul acestei monodrame agil construite, Alina Nelega încearcă să pătrundă în mintea lui Rudolf Hess, umbra lui Hitler, motorul din spatele maşinăriei infernale, cel care, simţindu-se umilit de faptul că Germania a fost îngenuncheată în primul război mondial, îşi doreşte cu ardoare să îi răscumpere onoarea pierdută. El este cel care crede orbeşte în Nazism şi în programul acestuia, el este cel care crede cu tărie într-o Germanie purificată, într-o Europă care ar trebui purificată la rândul ei, care, dintr-o "bunică incestuoasă" ar trebui transformată într-un simbol şi un exemplu al purificării la toate nivelele.

Reprezentaţiile cu piese româneşti contemporane au fost incluse în profilul teatral al Capitalei Culturale Europene – Pecs, 2010.