Actorul de comedie si de revista Horia Serbanescu s-a stins din viata, duminica, la varsta de 86 de ani, la Spitalul Municipal din Capitala, anunta Realitatea Tv. Trupul neinsufletit al actorului va fi depus luni in foaierul Teatrului Constantin Tanase, inmormantarea urmand sa aiba loc marti, la Cimitirul Bellu.

Horia SerbanescuFoto: AGERPRES

Horia Serbanescu a urcat pe scenele Teatrului de Revista Constantin Tanase si Teatrului National, a jucat in mai multe filme, insa doar roluri secundare, si a alcatuit un cuplu umoristic celebru alaturi de Radu Zaharescu.

Horia Serbanescu si Radu Zaharescu - Pescarul amator (sursa: Trilulilu.ro):

Nascut pe 16 martie 1924, Horia Serbanescu a debutat pe scena la virsta de 5 ani, in 1929, interpretind rolul Regelui Mihai in piesa Miss Revista, potrivit Wikipedia.org. La aceeasi varsta a fost descoperit pe scena de la Carabus de regizorul Paul Gusti, care l-a adus la Teatrul National in rolul dublu Statu Palma Barba Cot din spectacolul "Rodia de Aur", primul de acest gen difuzat la postul public de radio.

Horia Serbanescu a jucat si pe scena Teatrului din Sarindar, condus de Tudor Musatescu, si pe scena de la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea. La acesta din urma a activat ca actor, sufleor, regizor de culise, dar si dactilograf, transferandu-se ulterior la Teatrul Victoria.

Primul mare succes al sau a fost inregistrat la Gradina Volta Buzesti cu piesa "Profesorul de franceza", semnata Tudor Musatescu, iar primul cuplu artistic l-a alcatuit alaturi de Emil Popescu.

Alaturi de un alt partener de aur, Radu Zaharescu, actorul a scris istoria Teatrului de Revista, identificindu-se, practic, cu existenta acestuia, din momentul in care a fost lansat de Constantin Tanase, la "Carabus". De-a lungul anilor acesta a fost cuplul cel mai solicitat de Televiziunea Romana.

In anul 2004, Horia Serbanescu a fost distins cu Premiul special al UNITER pentru teatru de revista.