Grupul „Stavropoleos“ va sustine, pe 10 si 11 septembrie 2010, o serie de concerte de muzica bizantina in librariile Carturesti-MTR, „Mihai Eminescu“ si Humanitas-Kretzulescu. In preambulul recitalurilor va fi prezentat albumul Manuscrise bizantine in colectii bucurestene, publicat la Editura Institutului Cultural Roman. Concertele Grupului „Stavropoleos“ deschid programul Editura ICR in librariile bucurestene, care va asocia aparitii editoriale cu evenimente artistice si culturale – concerte, lectii deschise, expozitii.

Vineri, 10 septembrie, de la ora 20.00, Grupul „Stavropoleos“ va concerta la libraria Carturesti-MTR (Soseaua Kiseleff nr. 3, intrare prin Strada Monetariei), iar sambata, 11 septembrie, concertele vor avea loc la libraria „Mihai Eminescu“ (Bd. Regina Elisabeta nr.16) de la ora 12.00 si la libraria Humanitas-Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) de la ora 16.00, anunta comunicatul ICR.

Infiintat in anul 1994, Grupul psaltic „Stavropoleos“ a sustinut concerte in multe orase din tara si strainatate (Cipru, Polonia, Grecia, Franta, Austria, Germania, Italia, SUA, Japonia) si a participat la festivaluri si congrese de muzica sacra (Częstochowa – 1995; Timisoara – 1998; Bielsko-Biała – 2002; Bucuresti – 2002; Kiev – 2004; Wrocław – 2005). Discografia grupului cuprinde numeroase albume. Cantari ale Grupului figureaza, de asemenea, in doua antologii produse de casa de discuri Musica Sancta (Israel) si de Fundatia Syndesmos din Paris.

Dincolo de concerte si inregistrari, grupul este o prezenta vie la Strana Manastirii Stavropoleos, un loc mult cautat pentru slujbele sale, in care cintarea traditionala bizantina are un rol important. Grupul „Stavropoleos“ este condus de Arhid. Dr. Gabriel Constantin Oprea, slujitor al Manastirii STAVROPOLEOS si lector universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Editat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, cu sprijinul Patriarhiei Romane, Bibliotecii Academiei Romane, Muzeului National de Arta al Romaniei si Muzeului National de Istorie a Romaniei, albumul bilingv Manuscrise bizantine in colectii bucurestene constituie rezultatul unei investigatii interdisciplinare. „Legitimata teologic si elaborata de-a lungul secolelor cu o creativitate pe care o redescoperim admirativ in zilele noastre, imaginea dobandise in Bizant statutul unei forme culturale complete, in care reflectia inalta se intalnea cu cele mai rafinate expresii ale artei si ale puterii. Astfel, ea devine un document istoric de prima insemnatate. Insa intelegerea sa corecta este potentata de relatia cu textul, motiv pentru care una dintre directiile recente de studiere a culturii si mosternirii bizantine se concentreaza tocmai asupra tehnicilor lecturii si raportului dintre imagine si text, mai ales in manuscrise. Reprezentarea iconografica este repusa explicit in contextul sau, care nu ne transmite doar idei, ci si practici: de la asocierea intre un anumit text si o anume imagine pana la stilul scriiturii si materialele folosite (…)“