Cartea Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânătoare, de Focsa Daniel aparuta recent la Institutul European, Iaşi, 2010 este o lucrare dedicata comandorului aviator Dan Vizanty (1910 – 1992), unul dintre aşii aviaţiei române de vânătoare în timpul celui de-al doilea război mondial.

Destinul unui pilot de vânătoare, de Focsa DanielFoto: Focsa Daniel

Comandorului aviator Dan Vizanty s-a distins mai ales în luptele dramatice şi disproporţionate contra americanilor din vara anului 1944 pentru apărarea Capitalei şi zonei petroliere Ploieşti, cartea fiind menită să marcheze centenarul naşterii sale. O viaţă aventuroasă, din care nu au lipsit nici detaliile picante, nici accentele dramatice şi nici răsturnările paradoxale de situaţie, ne asigura autorul.

Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânătoare este, totodată, o lucrare de istorie militară / istoria aviaţiei, solid documentată cu informaţii inedite de arhivă şi o bibliografie amplă. Nu lipsesc nici fotografiile, deosebit de interesante şi evocatoare pentru epopeea războiului.

Prefata cartii este semnata de Neagu Djuvara.

"Conversatia telefonica avuta de Vizanty in dimineata zilei de 24 august '44 orele 8.30, cu colonelul Eduard Neumann, comandantul aviatiei germane din Balcani, cu care legase o adevarata prietenie, e parca trasa dintr-o tragedie antica:

"(...) – Draga Vizanty, intr-o jumatate de ora, voi lansa un bombardament asupra Bucurestiului. Ce vei face?

Fara ezitare, raspund:

– Ridic aviatia de vanatoare.

El:

– Te inteleg. Fiecare cu datoria sa.

Eu:

– Nu exista alternativa. Trista realitate. Daca ne ajuta Dumnezeu, ne vom reintalni intr-o zi pentru a evoca doar clipele fericite petrecute impreuna...“.

Le-a ajutat intr-adevar Dumnezeu si s-au reintalnit dupa treizeci de ani, in Germania, la München, cu prilejul unui Congres Inter­national al Pilotilor de Vanatoare.

Intre timp insa, Dan Vizanty a trecut, in vreme de pace, prin mult mai multe nemeritate incercari. A fost rasplatit de natiune pentru eroismul sau cu cinci ani de inchisoare, i s-a confiscat toata averea, printre care si casa construita la Brasov pe terenul primit ca decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul"...

In 1977 primeste o misiune de cercetare la Paris, pentru istoria aviatiei noastre. Isi indeplineste misiunea, dar ramane in Parisul sau iubit. Definitiv. Avea 67 de ani, deci inca in puteri..." Neagu Djuvara