Jean Montreuil in 2006, cand i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest

Jean Montreuil primeste, in 2006, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad

Foto: Agerpres

Renumitul biochimist francez Jean Montreuil, membru al Academiei de Stiinte Medicale din Franta si membru de onoare al Academiei Romane, a fost gasit mort, vineri, in camera unui hotel din Arad, oras in care se afla in vizita de aproximativ zece zile, anunta Mediafax.​

Profesorul emerit dr. Jean Montreuil, in varsta de 90 de ani, se afla in vizita in Arad pentru a conduce Scoala de Vara "Abordarea clinica si terapeutica a pacientului varstnic cu durere cronica", organizata de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad.

Rectorul universitatii, Aurel Ardelean, a declarat pentru Mediafax ca invitatul francez se afla in oras de zece zile si urma sa plece luni in Franta.

El a precizat ca Montreuil a fost gasit, vineri dimineata, mort in camera hotelului in care era cazat.

"Este o veste cumplita, o pierdere imensa pentru comunitatea stiintifica mondiala. Suntem socati de aceasta pierdere. Nu cunoastem, deocamdata, cauzele decesului", a declarat Ardelean.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de conducerea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, biochimistul francez Jean Montreuil era membru al Academiei de Stiinte Medicale din Franta, membru al Academiei de Stiinte din Paris, membru al Academiei Regale de Medicina din Belgia si membru de onoare al Academiei Romane.

"Eminenta personalitate stiintifica, cadru didactic asociat si doctor honoris causa al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", academicianul Jean Montreuil a fost un promotor devotat al scolilor de vara francofone. Multe din proiectele noastre de colaborare stiintifica cu Universitatea de Stiinte din Lille1 (Franta) au beneficiat de mentoratul celui disparut, pe care l-am considerat nu doar o personalitate universitara, ci si un prieten al comunitatii noastre academice", se arata in comunicat.

Potrivit Biroului de presa al Politiei Arad, nu exista urme de violenta vizibile pe cadavru, dar s-a dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cauzele decesului.