La farfalla dalle ali bruciate” („Fluturele cu aripi frânte”) este cel mai recent roman al lui Ştefan Damian, poet, scriitor şi eseist român, cunoscut traducător de literatură italiană în limba română. Volumul, un roman despre postcomunism, iluminant prefaţat de criticul literar şi poetul Bruno Rombi, va fi prezentat publicului italian miercuri, 7 iulie, la Accademia di Romania din Roma in prezenta autorului.

La eveniment vor interveni dl. Guido Melis, membru al Camerei Deputaţilor Republicii Italiene, Responsabil cu raporturile dintre Italia şi România în cadrul Asociaţiei de prietenie Italia – România din cadrul aceleiaşi Camere a Deputaţilor, d-na Neria De Giovanni, director al editurii Nemapress şi Preşedinte al AICL- Asociaţia Internaţională a Criticilor Literari, precum şi prof. Aldo Jatosti (AICL Italia), informeaza Accademia di Romania.

Romanul - a cărui acţiune se desfăşoară într-un oraş de provincie din România anilor 1980- se propune ca o metaforă a agoniei libertăţii sub un regim despotic. Romanul deapănă– între suprareal şi simbolic - povestea unui funcţionar prins între căutarea libertăţii substrase de despot şi ispita înecării în vin a propriilor temeri. Procesul lent al agoniei care poate cuprinde o societate întreagă este exprimat metaforic pe baza unor personaje-cheie surprinse în aspecte esenţiale ale vieţii cotidiene. Atmosfera apăsătoare din care protagonistul încearcă să evadeze aduce pe scenă ecouri de cabală şi o serie de personaje care evocă în filigran figuri istorice.

Ştefan Damian, poet, scriitor şi eseist român, este in prezent profesor de literatură italiană la Catedra de Limbi şi Literaturi Romanice a Univ. Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (România), Secretar General al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari.