La cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Teatru si Arte de strada din Valladolid, care se desfasoara in perioada 25-30 mai 2010, Romania este reprezentata de artistii din trupa XTREME. Trupa romaneasca a prezentat in premiera in Spania spectacolul VERTICAL. In festival sunt prezente trupe din 12 tari.

Cele patru reprezentatii pe care XTREME le sustine in cadrul festivalului sunt sustinute de ICR Madrid in colaborare cu Primaria Valladolid – Fundatia Municipala de Cultura.

Potrivit ICR Madrid, spectacolul romanilor din trupa XTREME a reusit sa impresioneze prin montajul cu totul special, prin performantele extraordinare ale dansatorilor, care executa un program la mare inaltime, folosind ca scena fatada uneia dintre cele mai impresionante cladiri din Valladolid. In timp ce dansatorii-acrobati isi executa miscarile, fatada cladirii si corpurile acrobatilor devin ecran de proiectie pentru o animatie realizata de artistii Marilena Opris si Sorin Olexiuc. Un colaj din piese de Juno Reactor, Johannes Linstead si Poets of the Fall compune coloana sonora care intregeste spectacolul, atat in plan imagistic, cat si coregrafic.

Spectacolul trupei XTREME este produs in colaborare cu ARCUB. Desi publicul spaniol si strain care urmareste festivalul de la Valladolid este unul obisnuit cu performante in arta de strada, trupa romaneasca a reusit sa atraga atentia tuturor mediilor de presa spaniole dupa primul spectacol si sa aiba o extraordinara reactie a spectatorilor. La primul spectacol de marti seara au fost prezenti 500 de spectatori (numarul maxim admis de organizatori), iar la al doilea aproximativ 400, se arata in comunicatul ICR.

Artistii din trupa XTREME sunt fosti sportivi de performanta care au ales arta, realizand astfel o „trecere emotionanta, o schimbare de mentalitate”, dupa cum declara fondatorul trupei, Dorel Mois, pentru ziarul spaniol „El Norte de Castilla”.

Festivalul din Valladolid, organizat anual incepand din 1999, este deja o referinta in circuitul festivalurilor de teatru si arte de strada. La editia din acest an participa trupe si companii de muzica, dans, teatru din Belgia, Franta, Olanda, Anglia, Austria, Portugalia, Canada, Italia, Argentina, Chile, Cehia si Romania.