Conferintele „Monica Lovinescu” din cadrul departamentului „Ideologie si Cultura” al noului institut, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc) omagiaza tribuna antitotalitarismului democratic-civic pe care au simbolizat-o vreme de decenii Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, spirite directoare ale unei culturi romanesti neinregimentate si neingenunchiate.

Conferintele vor fi organizate saptamanal, cateva luni pe an, la noul sediu IICCMER din strada Alecu Russo, Nr. 13-19, apartament nr. 11, etaj 6, Bucuresti. Conferintele vor fi tinute de catre personalitati ale lumii academice romanesti si tineri cercetatori din domenii diverse aplicate insa studiului comunismului ca regim totalitar. Ele asigura un cadru de dezbatere a conceptelor care definesc si configureaza un spatiu de cultura si civilizatie in perioada comunista pe diverse domenii de cercetare.

Seria de conferinte vizeaza deopotriva o analiza critica a trecutului totalitar remanent in societatea romaneasca atat prin reflex mentalitar, cat si la nivelul unor componente ideologice conservate prin intermediul unor retele de putere si a unui regim clientelar cu radacini adanci in fostul regim comunist cat si o modalitate de a oferi tinerelor generatii un tablou cat mai nuantat a unei realitati istorice complexe, constituind si o forma de activare civica a constiintei individuale si colective. IICCMER isi propune in acest fel realizarea unui contact direct, eficient, cu un public eteroclit prin intermediul dialogului si dezbaterii cat si punerea la dispozitia publicului interesat a unor materiale informative stimuland dorinta de cunoastere a acestuia.

Va exista in acest sens si un forum de dezbatere pe marginea conferintelor unde cei interesati pot afla date suplimentare legate de dezvoltarea unei teme in studiile anterioare ale conferentiarului sau in proiectele sale viitoare.

De asemenea, conferintele IICCMER deschid celor interesati un orizont de cercetare accesibil, posibilitatea de a se informa in cadrul si prin intermediul Institutului pentru lucrari de licenta, de cercetare sau pregatirea unor doctorate, precum si consultarea unor materiale de arhiva si chiar intalnirea cu cercetatori in vederea unor consultatii gratuite legate de proiecte de cercetare.

Proiectul comunist este unul total, nu admite exceptii si derogari, colonizand fiecare domeniu al cotidianului, spatiul public si spatiul privat deopotriva, si inainte de toate spatiul ideilor si prin el cel al imaginarului colectiv. Deconstructia sistemului comunist presupune o analiza a relatiilor dintre „Ideologie”, definita ca „formatiune mentala” (Alain Besançon), „mitocratie” (Mikhail Epstein), „partocratie ideocratica” (Martin Malia), „religie laica” (Raymond Aron), Biserica pe dos” (Nadejda Mandelstam) si instrumentarea ei prin intermediul propagandei. De aceea, temele conferintelor sunt circumscrise cadrului larg al istoriei ideilor secolului XX si a felului in care ele se reflecta in cadrul universului comunist: arhitectura, urbanism, arte plastice, cinematografie, literatura, filozofie, sociologie, modernitate, regimul concentrationar, calatorii, exil, politica a minoritatilor etc. In mod esential, demersul acestor conferinte este unul interdisciplinar menit sa cartografieze specificul societatii comuniste din Romania si sa configureze indirect si un tablou al vietii private in comunism, reunind sub aceeasi cupola, filozofia, istoria ideilor, politologia, sociologia, istoria literara, istoria imaginarului, etc.

De asemenea, aceste conferinte includ si o perspectiva asupra evolutiei societatii romanesti postcomuniste, a perioadei de tranzitie si a evenimentelor care-si au explicatia in contextul mai larg al comunismului ca structura mentalitara si infrastructura politica. In acest sens, IICCMER va gazdui o serie de personalitati ale culturii romanesti care vor sustine conferinte cu incepere din luna Iunie a acestui an dupa urmatorul program:

Miercuri, 2 iunie, ora 17.30

Prof. Eugen Negrici (Universitatea Bucuresti) – Consecintele ideologizarii totale a literaturii romane in anii fundamentalismului comunist;

Vineri 11 iunie, ora 17.30,

Conf. Ruxandra Cesereanu (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj)- Tombola Memoriei. Postcomunismul romanesc: dosariade, lustratie et Co;

Miercuri 16 iunie, ora 17.30

Prof. Vladimir Tismaneanu (Universitatea Maryland, USA) - Despre comunism: destinul unei religii seculare;

Marti 22 iunie, ora 11

Prof. Ioana Bot (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) - Regandind istoria literaturii romane: povesti despre trecutul recent