Festivalul Saptamana Internationala a Muzicii Noi (SIMN2010), eveniment artistic dedicat muzicii contemporane, se desfasoara intre 23 si 30 mai la Bucuresti. Cea de-a 20-a editie a Festivalului cuprinde concerte care vor avea loc in Aula Palatului Cantacuzino, Ateneul Roman, Universitatea Nationala de Muzica, Sala Radio.

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si Asociatia Romana a Femeilor in Arta cu sprijinul Ministerul Culturii si Patrimoniului National organizatorii festivalului deschid anul acesta portile festivalului catre publicul larg prin prezenta a peste 200 de artisti din zece tari.

Spectacolele se vor desfasura la Radiodifuziunea Romana, Universitatea de Muzica din Bucuresti, Palatul Cantacuzino dar si in locatii mai putin conventionale precum Palatul Mogosoaia, AFI Palace Cotroceni, Muzeul de Geologie.

Editia de anul acesta are ca invitati nume consacrate ale muzicii contemporane internationale precum Sergio Altamura (Italia) care va prezenta un recital extraordinar in cadrul festivalului; Eva Maria Houben, cu un recital de orga la Radiodifuziunea Romana, Daniel Kientzy care va prezenta patru premiere muzicale si Johannes S. Sistermans care va construi in premiera pentru Romania o instalatie sonora din plastic.

De-a lungul celor 8 zile ale festivalului, publicul va putea sa participe la un program divers: performance-uri multi-media (Video Music), la spectacole in aer liber (Calatorie muzicala la Palatul Mogosoaia), expozitii de arta plastica contemporana (Palatul Mogosoaia, Curtea Palatului Cantacuzino), concert de jazz contemporan (AFI Palace Cotroceni, Zona de distractii) si sa experimenteze muzica, prin implicare directa, in Art Supermarket si in Sound Plastic Installation.

Patru concerte la Sala Radio

  • Luni, 24 mai: Recital extraordinar de orga

De la ora 19:00, organista Eva Maria Houben din Germania, profesor la Institut für Musik und Musikwissenschaft din cadrul Universitatii Dortmund prezinta in Studioul Mihail Jora un recital extraordinar, cu un program cuprinzand lucrari de George Enescu, Aurel Stroe, Corneliu Dan Georgescu si Eva Maria Houben. Lucrarile originale si adaptarile surprinzatoare, ca si renumele interpretei fac din acest recital un punct de atractie al festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi.

  • Miercuri, 26 mai: Artist traditional, chitara electrica, percutie midi si orchestra

Grigore Lese va canta impreuna cu instrumente electrice si sunete procesate, alaturi de Orchestra de Camera Radio, in lucrarea Mihaelei Vosganian - Calea ingerului uman. Sub bagheta lui Tiberiu Soare, doi saxofonisti cu o cariera internationala impresionanta - Emil Sein (Spania) si Daniel Kientzy (Franta) vor urca pe scena Studioului Mihail Jora ca solisti in doua concerte apartinand compozitorilor Jesus Villa-Rojo si Doina Rotaru. Toccata pentru pian si orchestra de Andrei Tanasescu, interpretata de autor, va completa atractiv programul bogat al acestei seri.

  • Vineri, 28 mai: Muzica romaneasca in trei generatii: "Hibernator", "Side by side" si o simfonie sub bagheta lui Horia Andreescu

Orchestra Nationala Radio sub bagheta maestrului Horia Andresscu prezinta in festival trei lucrari apartinand unor compozitori romani binecunoscuti: Dan Dediu, Sorin Lerescu si Pascal Bentoiu.

Trombonistul britanic Barrie Webb, un artist spectaculos ce poate demonstra ca trombonul este un instrument de virtuozitate, vine din nou la Bucuresti, Daniel Kientzy si Cornelia Petroiu se re-afirma ca duo solistic, pentru ca Simfonia a 8-a de Pascal Bentoiu sa ofere in aceasta companie marturia rodului componisticii romanesti de-a lungul unor generatii diferite.

  • Duminica, 30 mai: Profil Sinfonietta, Tiberiu Soare si Daniel Kientzy

In ultima zi a festivalului, de la ora 17:00, Profil Sinfonietta evolueaza sub bagheta neobositului Tiberiu Soare, avandu-l ca solist pe Daniel Kientzy - cel mai fidel prieten al muzicii romanesti. Compozitorii selectati de directorul artistic al ansamblului, Dan Dediu, sunt: Mihai Murariu, Ivan Brkljacic, Mihai Maniceanu, Cornel Taranu, Adina Sibianu si Stefan Niculescu.