Expozitia de obiecte populare romanesti intitulata „Vampiri, strigoi & comp.” va fi vernisata la Toruń, cu ocazia „Noptii Muzeelor”.

Prezentata in 2009 de catre ICR-Varsovia la Muzeul National de Etnografie din capitala Poloniei, „Vampiri, strigoi & comp.” porneste de la cercetarile de teren si analizele Otiliei Hedesan, profesor de folclor, etnografie si antropologie la Universitatea de Vest din Timisoara si autor al volumului Sapte eseuri despre strigoi, ce descrie sofisticatul sistem de credinte si ritualuri prin care, in universul traditional romanesc, omul recunoaste si se apara de aparitiile malefice cum sunt strigoii, boscoroii sau moroii.

Expozitia este organizata de Institutul Cultural Roman din Varsovia, in cooperare cu Muzeul de Etnografie „Maria Znamierowska-Prüfferowa” din Toruń si cuprinde peste o suta de exponate aflate in custodia Muzeului Satului Banatean.din Timisoara. Obiectele prezentate sunt, de fapt, dintre cele mai obisnuite (furci, fusuri, braie, stergare, etc.), pentru ca aceste aparitii fantastice sunt pe cat de inspaimantatoare, pe atat de curente in universul traditional.

Pentru a intelege modul in care omul traditional ii tine pe vampiri si strigoi departe de lumea aceasta, expozitia include mari panouri cu fotografii facute in timpul unor ritualuri, cu fragmente de povestiri si marturii despre strigoi. Explicatiile de pe panouri sunt clare, accesibile, scrise pentru un public nespecialist.

Vernisajul expozitiei va avea loc sambata, 15 mai, la ora 21.00, in deschiderea „Noptii Muzeelor”, in prezenta dlui Hubert Czachowski, directorului Muzeului de Etnografie din Toruń, si a dlui Andrei Milin, directorul Muzeului Satului Banatean din Timisoara. Expozitia va putea fi vizitata pana la 30 septembrie 2010, informeaza ICR Varsovia.