Miriam W., cel mai nou spectacol al regizorului Radu Afrim, are premiera, miercuri, 12 mai, la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti. "Povestea contine mult adevar uman, prin imbinarea dramaticului cu un comic implicit, respirand in totalitate un aer de naturalete, adevar psihologic si, mai ales fina observatie umana", anunta institutia teatrala, intr-un comunicat.

Spectacolul ii are in distributie pe Oxana Moravec, Ada Simionica, Clara Flores, Florentina Nastase, Andi Vasluianu, Ioan Coman si George Angelescu, iar scenografia este semnata de Iuliana Vilsan, premiata recent de UNITER pentru cea mai buna scenografie.

  • Despre "Miriam W.":

O femeie se intoarce dupa douazeci de ani la casa parinteasca, de unde plecase dupa moartea tatalui, cand ea insasi avea douazeci de ani. Casa, nelocuita acum, urmeaza sa fie vanduta. Imersia personajului in amintiri aduce la lumina straturi ascunse ale celor ce s-au intamplat candva. Intrebari nerezolvate tin, de fapt, in suspensie viata imediata a femeii. Planurile de timp juxtapuse sunt anii 1960 si anii 1990. Referinta care uneste aceste lumi, indepartate insa definitiv legate, este copilaria. Relatia problematica dintre parinti si copii apare in forma agravata ca urmare a radicalei dizlocari geografice si individuale posttraumatice.

Prin doua personaje feminine – surorile din piesa, supravietuitoare ale lagarului de concentrare, autoarea revoca reactiile radical diferite care au rezultat din experienta lor comuna extrema. Pe de o parte fixatia muta a mamei, moartea ei emotionala: ea nu arata afectiune fata de fiica si nu poate oferi dragoste sotului ei nici la nivel fizic. Este supravietuirea prin reprimarea oricarei emotii, a riscului de a fi vulnerabil, in timp ce sora ei opteaza pentru uitarea/ignorarea totala, carpe diem.

Dramatizare dupa o proza proprie, piesa i-a adus autoarei, Savyon Liebrecht, Premiul „Dramaturgul anului” in 2005.