Salonul de poezie, organizat de ICR Stockholm in aceasta primavara, se incheie cu poetii Daniel Banulescu si Jörgen Gassilewski doi iconoclasti care demonteaza cliseele poeziei de dragoste traditionale, fara a-i anula incarcatura emotionala si forta exploziva.

La intalnirea ce va avea loc miercuri, 19 mai, de la ora 18.30, vor mai participa editorul Jonas Ellerström, in calitate de moderator, si actorul Christian Fex, care va citi o selectie din versurile lui Daniel Banulescu tradusa in suedeza de reputata traducatoare Inger Johansson. Selectia respectiva urmeaza a fi publicata intr-o antologie de poezie romaneasca contemporana pe care ICR Stockholm o pregateste in colaborare cu editura suedeza Tranan si care va aparea in toamna acestui an.

Daniel Banulescu este unul dintre cei mai productivi scriitori romani ai ultimilor ani. A debutat in 1993 cu volumul de versuri Te voi iubi pan’ la sfarsitul patului, distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

In anul urmator ii apare romanul Te pup in fund, Conducator Iubit!, primul dintr-o serie intitulata Trilogia Danielissima, care descrie in cheie grotesca subteranele dictaturii comuniste. In 2008, Editura Cartea Romaneasca deschide seria de autor Daniel Banulescu.

In paralel, Daniel Banulescu continua sa scrie poezie, publicand volumele Balada lui Daniel Banulescu (1997), Republica Federala Daniel Banulescu (2000) si Daniel, al rugaciunii (2002).

In 2005, Daniel Banulescu si Ernest Wichner devin laureatii Premiului European de Poezie, acordat de orasul Munster. In 2009 apare volumul Was schon ist und dem Daniel gefallt (”Ce-i frumos si lui Daniel ii place”), tradus in limba germana de Ernest Wichner (Merz & Solitude, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart). Daniel Banulescu a mai fost tradus in limbile engleza, franceza, slovena, sarba, olandeza si italiana.

Jörgen Gassilewski este autorul a zece volume de versuri si proza si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai poeziei vizuale in Suedia. A fost tradus in limbile mandarina, rusa, franceza, engleza, spaniola, poloneza, hindi, daneza, norvegiana si germana. Gassilewski este de asemenea activ ca artist vizual, editor si critic literar. Se numara printre fondatorii si membrii echipei redactionale a revistei suedeze de poezie experimentala OEI, informeaza ICR Stockholm.