Standul Romaniei, cu o suprafata de 50 metri patrati, a fost construit dupa un concept inovativ si interactiv, pentru a putea ilustra productia editurilor romanesti reprezentative conform temei alese: All, Brumar, Cartea Romaneasca, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo Media, Junimea, Minerva, Nemira, Paralela 45, Polirom, Trei, Tritonic, Vinea, Vremea si Centrul National al Cartii din cadrul Institutului Cultural Roman.

Pentru prima data, atat editurile romanesti, cat si editurile italiene care au publicat traduceri din literatura romana vor putea vinde carte la punctul special amenajat in cadrul Standului Romaniei, anunta organizatorii.

Deschiderea oficiala a Standului Romaniei va avea loc joi, 13 mai, orele 13,00, in Pavilionul 3. Intre invitati se numara Marco Cugno (Universitatea din Torino), Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), Marius Chivu (critic literar, Bucuresti) si Monica Joita, directorul interimar al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Pe parcursul a patru zile (13, 14, 15 si 16 mai), atat la Standul Romaniei, cat si in alte spatii din cadrul Salonului si din oras vor fi organizate manifestari care au scopul de a promova in Italia literatura si politica editoriala a Romaniei, programele in domeniu ale Institutului Cultural Roman, de a trezi interesul editorilor, specialistilor, traducatorilor, tinerilor din Italia si intreaga lume, de a prilejui un schimb de experienta intre invitati si publicul larg.

Astfel, manifestarile care vor marca prezenta Romaniei la editia din acest an a Salonului International de Carte de la Torino vor reuni peste 45 de invitati: unii din cei mai importanti si mai tradusi scriitori romani la ora actuala, italienisti si romanisti de marca, reprezentanti ai unor edituri italiene, traducatori de literatura romana in limba italiana, jurnalisti.

Manifestarile includ lansari si prezentari de carte, ateliere de lucru si dezbateri literare.

Intre evenimentele care vor marca prezenta Romaniei la Salonul de carte de la Torino se inscriu doua mese rotunde cu tema "Propuneri editoriale romanesti" - duminica, 16 mai si atelierul de lucru cu tema: "Un scriitor si... doi traducatori" - sambata, 15 mai. Prima masa rotunda va fi moderata de Roberto Merlo (Universitatea din Torino) iar cea de-a doua de criticul literar Marius Chivu. Atelierul de lucru va fi coordonat de Mauro Barindi (Institutul Italian de Cultura din Tel Aviv) si o va avea ca invitat special pe actrita Monica Barladeanu.

Tema standului Romaniei ("P.E.R. Romania - Propuneri Editoriale Romanesti") va fi ilustrata in primul rand prin prezenta unora dintre cei mai importanti scriitori romani la ora actuala: Dan Lungu, Vasile Ernu, Filip Florian, Nora Iuga, Nichita Danilov, Dinu Flamand, Stefania Mihalache, Ioana Nicolaie, Cezar Paul-Badescu, Radu Tuculescu.

Seria manifestarilor care vor marca prezenta Romaniei la Salonul International de Carte de la Torino 2010 se va incheia cu un eveniment menit sa promoveze un gen special in peisajul editorial: literatura si cartea ilustrata pentru copii. Astfel, la prestigioasa librarie FNAC din Torino (Via Roma, 56) va avea loc duminica, 16 mai, incepand cu orele 17,00, o masa rotunda coordonata de scriitorul si traducatorul Florin Bican, cu titlul "Prea mici ca sa-ncapem intr-o lume-asa mare". Vor participa scriitorii Ioana Nicolae, Calin Torsan si Alina Darian, Stela Lie (Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti), precum si tinerii traducatori Serafina Pastore si Gabriele Di Palma.

Participarea tarii noastre la Salonul International de Carte de la Torino este organizata de Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

La editia de anul trecut, organizatorii italieni ai celei mai importante manifestari de profil din Peninsula si-au manifestat disponibilitatea ca Romania sa fie invitat de onoare in 2012.