Centrul National al Cartii, din cadrul Institutului Cultural Roman organizeaza un ciclu de drumetii literare prin Bucuresti, pentru cei 10 traducatori straini in formare care au primit anul acesta burse ICR.

Tinerii bursieri se vor initia in cultura romaneasca printr-o serie de actiuni, coordonate de Centrul National al Cartii. Prima dintre acestea, care va avea loc joi, 6 mai, se intituleaza „Bucurestiul si literatura lui“ si consta intr-un traseu alcatuit dupa recentul volum al prozatoarei Doina Rusti, Camasa in carouri si alte 10 intamplari din Bucuresti (Polirom, 2010).

Personajele acestei carti trec prin intamplari stranii, declansate de magia unor locuri binecunoscute: Colegiul National Gheorghe Lazar, Parcul Cismigiu, Ceasul de la Universitate, Terasa Pescarul, Dudul lui Brancoveanu, de pe str. Batiste, Biserica Sf. Silvestru, tramvaiul 21 si Cartierul Andronache. De-a lungul acestei calatorii coborate din literatura pe strazile Bucurestiului, au fost invitati sa se alature traducatorilor-exploratori mai multe personalitati.

Calatoria incepe joi, 6 mai, la ora 11.00, in fata Colegiului National „Gheorghe Lazar“ si i se poate alatura orice bucurestean. Singura conditie este aceea de a avea o camasa in carouri!

Programul de burse oferite de ICR isi propune formarea unei noi generatii de traducatori ai literaturii romane intr-un numar cat mai mare de limbi straine precum si o colaborare mai stransa cu traducatorii profesionisti existenti. In acest sens, candidatilor selectionati li se ofera posibilitatea de a petrece in Romania o perioada care sa le permita cunoasterea directa a literaturii romane si a mediului care o defineste. Pe durata sederii in Romania, candidatii admisi beneficiaza de cazare gratuita la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia. Cei 10 bursieri din aceasta serie provin din Austria, Franta, Italia, Serbia, Spania, Polonia si Ucraina.