In perioada 16 – 18 aprilie, a avut loc la Bucuresti un eveniment semnificativ in istoria matematicii romanesti marcat de doua actiuni corelate. Primul a fost constituit de intalnirea presedintilor societatilor de matematica din Europa, iar cel de-al doilea l-a reprezentat Adunarea festiva "100 de ani de la infiintarea Societatii Gazeta Matematica”.

Viitorul educatiei matematice

Astfel, vineri 16 aprilie si sambata 17 aprilie, in Aula senatului Universitatii "Politehnica” din Bucuresti s-a desfasurat o masa rotunda cu tema: "Este nevoie de o reforma fundamentala in educatia matematica la nivelul invatamantului preuniversitar?". Cu toate absentele multor invitati straini datorate restrictiilor de zbor din Europa, masa rotunda a fost un prilej de discutii semnificative pentru viitorul educatiei matematice.

Dezbaterea a fost punctata de cuvantul academicianului Solomon Marcus care a subliniat utilitatea abordarii ludice (prin componente apropiate jocului) in studiul matematicii scolare, cel putin la nivel primar si gimnazial, latura culturala a matematicii ca stiinta, precum si necesitatea de a scoate mai mult in evidenta importanta matematicii pentru celelalte stiinte si domenii de activitate.

Presedintii societatilor matematice din Cipru, Bulgaria, Polonia, Belgia, Romania, Bosnia si Hertegovina, alaturi de matematicieni si dascali romani, au participat la discutii iterand nevoia unui alt concept privind educatia matematica cel putin la nivelul gimnazial. Este necesara adaptarea curriculei si a dascalilor la noul mod de gandire al copiilor epocii in care modul si viteza cu care informatia de orice tip circula a devenit necontrolabila educational.

Societatea Gazeta Matematica a implinit 100 de ani

Cel de-al doilea eveniment l-a reprezentat Adunarea festiva „100 de ani de la infiintarea Societatii Gazeta Matematica” si a fost gazduit de Aula Bibliotecii Academiei Romane. Aceasta festivitate a marcat cei 100 de ani scursi de la Semnarea de catre Regele Carol I a Inaltului Decret Regal de infiintare a Societatii Gazeta Matematica, devenita ulterior Societatea de Stiinte Matematice din Romania, implicata in toata existenta sa in educatia matematica si cerecetarea matematica romaneasca. Gazeta Matematica, stindardul Societatii, este unica revista romaneasca cu aparitie neintrerupta timp de mai bine de 115 ani, sau cum o fericita formulare jurnalistica spunea de curand: „O revista veche cat o tara."

Evenimentul s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei si face parte dintr-un amplu proiect initiat de Societatea de Stiinte Matematice din Romania in parteneriat cu MECTS si cu sprijinul Intuitext; „2010 Anul Matematicii in Scoala Romaneasca”.