O dezbatere privind situatia literaturii romanesti din Republica Moldova la aproape 20 de ani de la desprinderea de Uniunea Sovietica va avea loc la Accademia di Romania din Roma, miercuri, 31 martie, orele 18,30. Invitati la dezbatere sunt Vasile Garnet - directorul revistei “Contrafort” si Vitalie Ciobanu, redactor-sef al aceleiasi reviste.

Poet si publicist, Vasile Garnet este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si Romania si membru al PEN Club. A fost redactor de carte si redactor-sef la Editura Hyperion din Chisinau, iar din 1994 este director al revistei Contrafort. Ca poet Vasile Garnet este prezent in mai multe antologii aparute in Romania si in strainatate. Volume publicate: Martorul (roman, 1988); Peisaje bolnave (poezii, 1990); Personaj in gradina uitata (poezii, 1992 - Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania); Cimpia Borges (poezii, 2002 - Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova). In calitate de publicist este autorul volumului Intelectualul ca diversiune. Fragmente tragicomice de inadecvare la realitate (Polirom, 2005 - Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova). Coautor (cu Vitalie Ciobanu) al volumului Literatur Express. Europa de la fereastra vagonului (Cartea Romaneasca, 2007).

Vitalie Ciobanu este poet, scriitor, romancier, nuvelist, eseist, critic literar si publicist roman din Republica Moldova. Absolvent al Facultatii de jurnalism a USM Chisinau, isi incepe cariera in calitate de scriitor, critic si traducator, ca mai tarziu sa devina redactor-sef al revistei literare „Contrafort”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1992) si al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1993) precum si membru al Grupului pentru Dialog Social. Vitalie Ciobanu este autor al volumelor: Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova, Romania, 2005, editura Polirom /Frica de diferenta. Eseuri si articole, Bucuresti, 1999/Momentul adevarului. Antologie de eseuri romanesti contemporane, Cluj 1996 / Schimbarea din straja. Hyperion, Chisinau 1991. A fost distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, 1991, cu Premiul pentru eseu al Uniuni Scriitorilor din Romania, 1999 si Premiul pentru critica si eseu al Uniunii Scriitorilor din Moldova, 2001.

Revista “Contrafort” a fost lansata in octombrie 1994 si de 15 ani este revista tinerilor scriitori din Republica Moldova. Apare lunar la Chisinau si si-a dobandit un prestigiu real in spatiul publicistic din Rep. Moldova si din Romania. Ia in dezbatere teme de mare actualitate cum ar fi paradigma postmoderna, multiculturalismul, raportul artistului cu puterea, coexistenta dintre minoritate si majoritate, identitate si unitate europeana, influente culturale Est - Vest. In acord cu tendintele literare europene, revista se propune ca un spatiu de primenire si ordonare a valorilor estetice si etice intr-un teritoriu cu o memorie culturala si istorica acut incercate. Revista "Contrafort" este editata de Institutul Cultural Roman si de Contrafort S.R.L.