Pe 15 august 1998, o masina plina cu explozibil a sarit in aer in orasul nord-irlandez Omagh. Era sambata la pranz, iar strada pe care se afla masina era circulata intens de oameni. Au existat atunci 29 de morti si 220 de raniti. A fost unul dintre cele mai grave atentate din toata perioada razboiului civil pe motive religioase si politice care a durat zeci de ani in Irlanda de Nord si care a facut mii de victime. Atentatul din Omagh a fost revendicat atunci de RIRA (Real Irish Republican Army).

In explozia de atunci, localnicul Kevin Skelton si-a pierdut sotia, Mena, cu care era casatorit de 20 de ani, iar fiica lui, Shauna, atunci in varsta de 13 ani, a fost grav ranita. Cei trei se aflau la cumparaturi de rechizite pentru inceperea scolii. El a scapat, fiindca se afla la doua sute de metri distanta de locul exploziei, insa sotia si fiica lui erau la doar cativa metri de masina care a sarit in aer. A urmat insa o perioada in care Kevin n-a mai vrut sa traiasca, a devenit alcoolic si a fost la un pas sa se sinucida. Desi avea patru copii in ingrijire.

A intervenit insa un moment pe care Kevin l-a caracterizat drept “o interventie a unui inger”. Fosta lui sotie decisese in urma cu un an sa aiba grija de o fata de la un orfelinat din Fagaras, Romania, pe nume Andreea. O adusesera pe fata din orfelinatul romanesc chiar si la ei acasa. Se intampla in vara lui 1997. Si ceea ce urmeaza este adevarat cu totul si face obiectul unei carti, Sent by an angel (Trimisa de un inger), pe care Kevin Skelton o va publica saptamana viitoare.

A venit cu hartia igienica din Romania in Irlanda de Nord

Inapoi in timp acum, inainte de atentat. La inceput, familia Skelton a fost socata de purtarea tinerei orfancei de tata, care isi ascundea mancarea sub perna in camera in care fusese gazduita de catre familia nord-irlandeza. “O indicatie clara a conditiilor grele din orfelinatul romanesc”, au apreciat atunci Kevin si sotia lui. Fata din orfelinat a venit pana si cu un sul de hartie igienica in Irlanda de Nord, obiect pretuit in asezamantul social din Fagarasul anului 1997.

Un an mai tarziu, cu doar doua saptamani inainte de atentatul din Omagh, Andreea a revenit in Irlanda de Nord pentru o saptamana, iar sotii Skelton, deja atasati profund de romanca, au dorit sa faca primii pasi spre adoptie. Planurile insa au fost total date peste cap de explozia din 15 august, in care Mena Skelton si-a pierdut viata.

Si a urmat perioada grea din viata lui Kevin, in care cel mai important a fost sa asigure cele necesare pentru cei 4 copii ai sai, printre care si Shauna, fata ranita grav in acelasi atentat. Insa chiar Shauna, dar si ceilalti trei copii l-au incurajat pe tatal lor sa continue sa aiba grija de romanca Andreea, si sa o sprijine in continuare, atat cat poate.

Si a inceput povestea de dragoste

Kevin povesteste in carte cum, ajuns in Romania, la Fagaras, pentru a incerca totusi sa o adopte pe Andreea, a fost trezit dimineata de un baiat de la orfelinat, care l-a chemat de urgenta la asezamant, fiindca mama naturala a Andreei, Maria, venise in graba dupa ce a auzit ca un irlandez vrea sa o adopte pe Andreea.

Atunci Kevin Skelton a aflat ca Andreea mai are o sora, Nicoleta, si ca cele doua fete locuiesc doar in timpul saptamanii la orfelinat, iar in weekend se duc in apartamentul mic si saracacios al mamei lor.

In urmatoarele zile, Kevin si translatorul sau s-au vazut de mai multe ori cu mama Andreei, Maria, in apartamentul acesteia. Si Kevin a inceput sa aiba sentimente, pentru prima oara dupa decesul sotiei sale. “Niciodata in viata mea, de cand o intalnisem pe Mena, fosta sotie, nu am mai simtit ceva pentru o alta femeie. Am simtit fluturi in stomac cand ma uitam la aceasta femeie cu parul lung negru si in haine gri. M-am simtit ca un adolescent indragostit pentru prima oara. Era clar, ma indragostisem de o femeie straina, intr-o tara straina”, povesteste in carte Kevin.

Si ceea ce a urmat a fost a doua sansa la fericire si la dragoste pentru acesta. Cu timpul, nivelul de incredere reciproc dintre el si Maria, mama Andreei, a capatat o baza solida, iar finalul a fost cel asteptat: cei doi s-au casatorit si s-au asezat la casa familiei Skelton de langa Omagh. Mai mult, acum cativa ani inca o fata a aparut in familia lor, Maria nascand in 2003.

Cartea descrie in amanunt ziua tragediei din 15 august 1998, descrie momentele imediat ulterioare prin care a trecut Kevin, descrie momentele vizitei Andreei in Irlanda de Nord, dar si momentele din Fagaras si toate cele care au urmat dupa ce Kevin si mama Andreei, Maria, au inceput sa se indragosteasca.

E o carte care incepe tragic si se termina intr-o nota de optimism si de fericire. “Multumesc lui Dumnezeu ca viata mea nu a stat pe loc. Sunt fericit acum. Stiu ca fosta mea sotie, Mena, mi-a trimis-o din ceruri pe Maria, si viata mea e iar pe calea cea buna. Dorm in fiecare noapte fericit si linistit, stiind ca viata mea e in mainile ei, din ceruri”, incheie cartea Kevin Skelton, care a fost ajutat de o scriitoare profesionista pentru a-si publica romanul.

Cartea Sent by an Angel (“Trimisa de un inger”) va aparea in librariile din Marea Britanie si din Irlanda incepand cu 1 aprilie, dar este deja disponibila pentru comenzile online.