In seara si noaptea de 27 martie 2010, pentru a sarbatori Ziua Internationala a Teatrului, salile si spatiile culturale ale Madridului prezinta diverse activitati scenice.Institutul Cultural Roman de la Madrid participa la Noaptea Teatrelor, cu un amplu proiect cultural privind teatrul romanesc.

In data de 27 martie, de la ora 17:30, la Ateneo de Madrid (c/ Prado 21) va avea loc vizionarea, in premiera spaniola, a documentarului-reportaj filmat in decembrie 2009 la Cluj-Napoca de echipa emisiunii La Mandrágora (RTVE), in parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat si ICR Bucuresti.

Urmeaza o Masa rotunda si discutii in dialog despre teatrul romanesc si tendinte in teatrul contemporan european pe baza documentarului expus si in prezenta invitatilor Arantxa Vela Buendía, directoare adjuncta a emisiunii La Mandrágora, realizatoarea documentarului, Daniel Martos, actor, membru al grupului teatral El Astillero, Luminita Marcu, profesor, critic literar, invitata din Romania pentru moderarea mesei rotunde si prezentarea teatrului romanesc contemporan, actori, regizori, critici, oameni de teatru spanioli si romani.

In Noaptea Teatrelor, in spatiile culturale ale Madridului, companii teatrale, regizori si actori, autori si critici ajung de-a lungul a opt ore mai aproape de public.

Potrivit ICR Madrid, documentarul despre teatrul romanesc cuprinde:

- Prezentarea generala a orasului transilvan cu un scurt istoric si descrierea celor doua teatre: Teatrul National Cluj si Teatrul Maghiar de Stat.

- Scene din mini-festivalul de teatru de la Teatrul Maghiar de Stat, cu piesele: Richard al III-lea, Trei Surori, Nascut pentru niciodata, Unchiul Vania, Moartea lui Danton.

- Scene din piesa Cantareata cheala de la Teatrul National Cluj.

- Interviu cu Andrei Serban despre montarea piesei Unchiul Vania

- Interviu cu Mihai Maniutiu despre montarea piesei Moartea lui Danton

In 2009, ICR Madrid a participat cu proiectul „Matei Visniec pus in scena la Madrid si fata cu viata teatrala internationala.