A fost cel mai celebru om care a ales izolarea fata de lume. J. D. Salinger, decedat in 27 ianuarie, s-a retras in 1953 departe de New York si de lumea mondena. Au urmat cincizeci de ani de tacere. Doar cateva marturii indirecte sau biografice au adus un pic de lumina asupra acestei perioade misterioase, relateaza Le Point.

Acum, 11 scrisori ale celebrului scriitor sunt expuse, din 16 martie, la Morgan Library (New York). Adresate prietenului sau E. Michael Mitchell, scrisorile reprezinta o veritabila mina de aur in ceea ce priveste viata lui Salinger din perioada 1953 - 1993.

Patru scrisori sunt expuse pana in data de 11 aprilie, iar celelalte vor fi prezentate in perioada 13 aprilie - 9 mai.

In aceste scrisori, pe care muzeul le-a achizitionat in 1998, dar a decis sa nu le prezinte pana la moartea scriitorului, pentru a-i proteja intimitatea, aduc in fata oamenilor un alt Salinger: nu mai este vorba despre "dezechilibratul mental" stigmatizat de unii, ci de un barbat fragil, chinuit, curios, care iubea si era iubit. Pe scurt, un Salinger uman...

Inclinat spre placerile simple ale vietii, precum cea de a-si privi copiii dormind, Salinger era fascinat de cultura pop si de politica.

Scrisorile sunt presarate de referinte la John Wayne, Eddie Murphy sau Nancy Reagan. Scriitorul era, deci, izolat dar "angajat in lumea din care se retrasese", explica Declan Kiely, curatorul expozitiei, pentru BBC News.

Si-a pastrat deziluzia impotriva lumii, cea care l-a inchis intr-o tacere aproape totala si care i-a redus practic la zero viata sociala. "In timpul acestor ani, nu am adresat un cuvant aproape nimanui, cu exceptia catorva betivi", marturiseste el, intr-o scrisoare care dateaza de la Craciunul din 1984.

Salinger da de inteles, in aceste scrisori, ca nu s-a oprit niciodata din scris. Se trezea in fiecare dimineata, la ora 6, si nu se oprea din munca decat "daca era necesar".

Intr-o scrisoare din 16 octombrie 1966, el ii marturiseste lui Mitchell, cel care a desenat prima coperta a celebrului "De veghe in lanul de secara", ca a acumulat "10 - 12 ani de munca".

"Sunt doua scenarii - carti, in realitate - pe care le aranjez si le retusez de ani de zile, cred ca te vei bucura sa auzi asta", marturiseste el.

Operele despre care vorbeste in aceasta scrisoare nu au fost publicate niciodata.

Salinger a fost casatorit de trei ori si a avut doi copii dar, intr-o scrisoare din 1985, cand avea 66 de ani, el povesteste: "Tap batran cum sunt, le mai cer din cand in cand in casatorie pe femeile care imi trec pe la fereastra".

Ultimele scrisori au un ton mai trist, spre deosebire de primele, in care descrie calatorii cu metroul din New York, vizite la Natural History Museum, cine la restaurantul chinezesc sau chiar participarea la o petrecere din locuinta londoneza a lui Laurence Olivier si Vivien Leigh.

Scrisorile arata "o latura mult mai atractiva, umana a lui Salinger". "Ajungi la impresia ca era un prieten bun si un tata devotat", spune Kiely